Prikaz predelave sadja na starodoben način
Občina:
Kočevje
Regija:
Jugovzhodna Slovenija
Lokacija dogodka:
Koprivnik pri Kočevju 13, 1330 Kočevje
Kontakt za prijave / informacije:
031 637 022
Spletna stran:
http://www.kocevskirog.si
Organizator:
Zavod za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik
Zadruga Zakladi Kočevske, Kočevje
Čas dogodka
23. 09. 2017 - 31. 10. 2017, 9:00-14:00
Opis dogodka
Projekt bo potekal na dveh lokacijah in sicer v Koprivniku pri Kočevju, kjer je sedež zavoda in Tržnici Kočevje v okviru tržnih dnevov. Seznanili se bomo s postopkom ekološke predelave jabolk v jabolčni sok na star, tradicionalni način. Hkrati bo projekt v Koprivniku obsegal predavanje o tradicionalni predelavi, ki vsebuje elemente nesnovne kulturne dediščine (razvoj sadjarstva na Kočevskem, kulturo pitja alkoholnih in brezalkoholnih pijač ter predstavitev lokalne etnološke dediščine. Likovno izražanje in izobraževanje mladih, ki združuje, povezuje ter hkrati dokumentira (photoshoot) tematiko jabolk in postopka pridobivanja jabolčnega soka v sliki in besedi bo potekal v obliki slikovne zgodbe na posestvu v Koprivniku. Na Tržnici v Kočevju bomo za organizirane skupine mladih, udeležence tržnih dnevov in naključne mimoidoče v mesecu oktobru pripravili paralelni prikaz predelave jabolčnega vina v toplotno obdelan sok.
Podrobnejši opis dogodka
Projekt bo potekal na dveh lokacijah in sicer v Koprivniku pri Kočevju, kjer je sedež zavoda in Tržnici Kočevje v okviru tržnih dnevov. Seznanili se bomo s postopkom ekološke predelave jabolk v jabolčni sok na star, tradicionalni način. Hkrati bo projekt v Koprivniku obsegal predavanje o tradicionalni predelavi, ki vsebuje elemente nesnovne kulturne dediščine (razvoj sadjarstva na Kočevskem, kulturo pitja alkoholnih in brezalkoholnih pijač ter predstavitev lokalne etnološke dediščine. Likovno izražanje in izobraževanje mladih, ki združuje, povezuje ter hkrati dokumentira (photoshoot) tematiko jabolk in postopka pridobivanja jabolčnega soka v sliki in besedi bo potekal v obliki slikovne zgodbe na posestvu v Koprivniku. Na Tržnici v Kočevju bomo za organizirane skupine mladih, udeležence tržnih dnevov in naključne mimoidoče v mesecu oktobru pripravili paralelni prikaz predelave jabolčnega vina v toplotno obdelan sok.
Starostne skupine
Vrtec
Osnovna šola - 1. triada
Osnovna šola - 2. triada
Osnovna šola - 3. triada
Srednja šola
Dostopnost
Dostopno za slepe in slabovidne
Dostopno za gluhe in naglušne
Dogodek je namenjen družinam