Prireditve

Večje skupine obiskovalcev prosimo, da o udeležbi na dogodku obvestijo organizatorja, kjer dobijo tudi podrobnejše informacije.

E.g., 06/20/2024
pogled

V zraku, na kopnem in vodi - potovanje nekoč in danes

V OŠ montessori Maribor bodo učenci v teh dneh raziskovali in spoznavali različne načine potovanja nekoč in danes, napredek in izume skozi čas na področju prevoznih sredstev ter potovanja ljudi in prevoza tovora. Poimenovanje prevoznih sredstev in gibanje bodo prevajali v različne jezike. Prevozna sredstva bodo razvrščali glede na okolje gibanja zrak, kopno in vodo. V teh dneh se bodo srečali z vozniki različnih prevoznih sredstev, si jih ogledali ter se peljali z vlakom in s splavom.
pogled

STOPIMO NA POT

Učenci in učitelji OŠ montessori Maribor se bodo odpravili na pot z vlakom iz Maribora v Rimske Toplice. Sprehodili se bodo do Aškerčeve domačije, kjer bodo spoznavali dediščino Antona Aškerca. Ta dan bodo preživeli vsi učenci od prvega do devetega razreda osnovne šole skupaj, tako bodo imeli čas za klepet, druženje, igre, petje in medsebojno pomoč. Osrednje teme dogajanja bodo vožnja z vlakom, izbrana literatura in pristno druženje.
pogled

Oljka, simbol naše zemlje

Učenci bodo vključeni v izobraževalne in laboratorijske dejavnosti, s katerimi bodo od blizu spoznali to čudovito drevo in vse njegove posebnosti. Obiskali bodo oljčni nasad, imeli bodo ustvarjalno delavnico, raziskovali bodo zgodovino (oljka v antiki in v sredozemski kulturi), degustirali bodo olje in oljke, napisali bodo pesmice, legende in zgodbe o oljki. Projekt se bo zaključil s končno razstavo del, ki so jih ustvarili učenci in s kratkim kulturnim programom.
pogled

OD ZVIRKA DO ZVIRKA

Podali se bomo na pot do izvirov dode ( zvirkov) v okolici vasi Ostrožno Brdo. Pot nas bo vodila do zvirka v Solašci, do zvirka Pod Ješeuco in do Perila.
pogled

Vrhnika - stičišče poti

Učenci z likovnimi izdelki predstavljajo zgodovino Vrhnike na stičišču poti in vlogo prometa skozi različna obdobja od tesne povezanosti kraja z legendo o Argonavtih do pomena arheoloških najdb kot sta najstarejše kolo na svetu in deblak iz Ljubljanice ter trgovskega značaja rimske naselbine Nauportus. 19. stoletje zaznamujejo vrhniški furmani in kasneje izgradnja južne železnice, ki je našim prednikom odprla okno v svet.
pogled

Skrivnost Margaretinega prstana, pobeg iz mesta

Loški oskrbnik Nikolaj Loški leta Gospodovega 1396 naroči mestnemu zlatarju in graverju izdelavo prstana z napisom Caspar Melchior Baltasar, ki naj bi nosilca ščitil pred boleznimi in različnimi nevarnostmi. Prstan podari mestni gospe Barbari Lambergar, ta pa ga leta 1439 z oporoko zapusti svoji vnukinji Margareti. Margareta pred boji med Celjani in Habsburžani pobegne iz mesta, prstan pa pusti v Škofji Loki. Vi ga morate poiskati pred drugimi. Pohitite, preden se zaprejo mestna vrata.

Strani

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE