Knjige okusa
Občina:
/
Regija:
Lokacija dogodka:
Trst, Gorica, Špeter
Kontakt za prijave / informacije:
Gabriela Caharija
Spletna stran:
http://www.knjiznica.it
Organizator:
Odsek za zgodovino in etnografio pri Narodni in študijski knjižnici
Narodna in študisjka knjižnica Trst, Gorica, Institut za slovensko kulturo - Špeter
Čas dogodka
25. 09. 2021 - 09. 10. 2021, 9.00-19.00
Odpiralni čas: 9.00-19.00
Opis dogodka
Predstavitev knjig, ki opisujejo hrano v najširšem pomenu: od izrazov, etnografije, kuharskih receptov in leposlovja.
Podrobnejši opis dogodka
Odsek za zgodovino in etnografijo pri NŠK bo tudi letos sodeloval z nizom prireditev pri Dnevih evropske kulturne dediščine. Z geslom Dober tek! se dotikamo etnografije in navad pri kulinariki ter upoštevamo družbene prvine in vidike razmerja med prebivalstvom in hrano. Zamislili smo si kratke videoposnetke s predstavitvijo knjig najrazličnejših zvrsti, ki govorijo o hrani. Na posnetkih bodo nastopale osebe raznih poklicev s celotnega področja, kjer živijo Slovenci v Italiii. Več je knjig, ki omenjajo hrano ali kulinariko nasploh, naj bo to proza, poezija ali eseji. Geslo Dober tek! nas popelje tudi v književnost s prebiranjem literanih del, ki govorijo o hrani, njeni predelavi in temu namenjenim prostorov. Naša obzorja širimo z raznimi knjigami o receptih ali eseji o kulinariki in s pravljicami na temo hrane. Na tržišču je tudi mnogo knjig o zdravem prehranjevanju. Hrana je potrebna za telo in dušo, za telo, saj je nujna za preživetje, če potem hranimo našo dušo še s prebiranjem knjig je res zaključen proces. Pri video predstavitvi sodelujejeo vsi oddelki NŠK v Trstu in Gorici ter Inštitut za slovensko kulturo iz Špetra. V Oddelku za mlade bralce NŠK v Trstu bodo v oktobru potekale pravljične urice na temo prehrane, ki se bodo ponovile v knjižnici Damirja Feigla v Trgovskem domu v Gorici. Vedno v Trgovskem domu bo v času DEKD potekala predstavitev knjige Stare jedi v novih loncih (Goriška Mohorjeva družba, 2020) o kuharskih navadah na Goriškem avtorice Katje Ferletič. V obdobju Dnevov evropske kuturne dediščine se bo odvijalo v mestnem središču v Trstu predavanje o druženju ob hrani danes in nekdaj. Dogodek bo v sklopu Slofesta 2021 v sodelovanju z Slovenskim klubom in Založništvom tržaškega tiska.