Prireditve

Od zrna do kruha

Občina: Škofja Loka
Regija: Gorenjska regija

Lokacija dogodka:
Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13, 4220 Škofja Loka

Kontakt za prijave / informacije:
045170404

Spletna stran:
https://www.loski-muzej.si/

Organizator:
Loški muzej Škofja Loka

Čas dogodka
08. 10. 2021, 17.00-20.00
Odpiralni čas: 10.00-17.00

Opis dogodka

Na delavnici bo v Škoparjevi hiši mojster pek demonstriral postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Vmes nam bo vodič predstavil simboliko, šege in ljudska znanja, povezana s kruhom. Medtem ko se bo naš kruh pekel, si bomo ogledali mlin v muzeju na prostem na grajskem vrtu in obiskali etnološke muzejske zbirke. Predhodna prijava na obisk@loski-muzej.si bo obvezna.

Podrobnejši opis dogodka

Na delavnici bo v Škoparjevi hiši mojster pek demonstriral postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Vmes nam bo vodič predstavil simboliko, šege in ljudska znanja, povezana s kruhom. Medtem ko se bo naš kruh pekel, si bomo ogledali mlin v muzeju na prostem na grajskem vrtu in spoznali stare postopke, kako pridemo od žita do moke in kaše v mlinu. V družbi vodiča bomo obiskali tudi etnološke muzejske zbirke, spoznali prehrano in bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov širšega loškega okolja v obdobju od 16. do konca 19. stoletja. Predhodna prijava na obisk@loski-muzej.si bo obvezna. Prosimo, da spremljate naš Novičnik, spletno stran in družbena omrežja, kjer bomo septembra objavili več informacij v zvezi s prijavami, saj bo ta odvisna od veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije.

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE