Od zrna do kruha
Občina:
Škofja Loka
Regija:
Gorenjska regija
Lokacija dogodka:
Loški muzej Škofja Loka, Grajska pot 13, 4220 Škofja Loka
Kontakt za prijave / informacije:
045170404
Spletna stran:
https://www.loski-muzej.si/
Organizator:
Loški muzej Škofja Loka
Čas dogodka
08. 10. 2021, 17.00-20.00
Odpiralni čas: 10.00-17.00
Opis dogodka
Na delavnici bo v Škoparjevi hiši mojster pek demonstriral postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Vmes nam bo vodič predstavil simboliko, šege in ljudska znanja, povezana s kruhom. Medtem ko se bo naš kruh pekel, si bomo ogledali mlin v muzeju na prostem na grajskem vrtu in obiskali etnološke muzejske zbirke. Predhodna prijava na obisk@loski-muzej.si bo obvezna.
Podrobnejši opis dogodka
Na delavnici bo v Škoparjevi hiši mojster pek demonstriral postopek zamesitve kruha, nato pa bomo sami oblikovali svoj košček testa in ga spekli v krušni peči Škoparjeve hiše. Vmes nam bo vodič predstavil simboliko, šege in ljudska znanja, povezana s kruhom. Medtem ko se bo naš kruh pekel, si bomo ogledali mlin v muzeju na prostem na grajskem vrtu in spoznali stare postopke, kako pridemo od žita do moke in kaše v mlinu. V družbi vodiča bomo obiskali tudi etnološke muzejske zbirke, spoznali prehrano in bivalno kulturo kajžarjev in malih kmetov širšega loškega okolja v obdobju od 16. do konca 19. stoletja. Predhodna prijava na obisk@loski-muzej.si bo obvezna. Prosimo, da spremljate naš Novičnik, spletno stran in družbena omrežja, kjer bomo septembra objavili več informacij v zvezi s prijavami, saj bo ta odvisna od veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije.