Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh - odprtje razstave
Občina:
Mestna občina Ptuj
Regija:
Podravska regija
Lokacija dogodka:
Ptujski grad
Kontakt za prijave / informacije:
027480360
Spletna stran:
http://www.pmpo.si
Organizator:
Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož
Čas dogodka
24. 09. 2021 - 24. 09. 2020, 18.00
Opis dogodka
V letu, ko je Slovenija evropska gastronomska regija, pripravljamo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož razstavo Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh, na kateri bomo predstavili z gastronomijo povezano nepremično, premično in nesnovno dediščino, ki sega vse do časov rimske Petovione. Odprtje razstave bo v petek, 24. septembra 2021, ob 18. uri, na Ptujskem gradu.
Podrobnejši opis dogodka
V letu, ko je Slovenija evropska gastronomska regija, pripravljamo v Pokrajinskem muzeju Ptuj – Ormož razstavo Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh, na kateri bomo predstavili z gastronomijo povezano nepremično, premično in nesnovno dediščino. Kulinarična raznolikost Spodnjega Podravja ima bogato zgodovinsko tradicijo. Na območju Ptuja, kjer so se križale prometnice, ki so povezovale deželo s severom in jugom ter vzhodom in zahodom stare celine, so različne gospodarske, trgovske in kulturne povezave skozi stoletja pustile sledi tudi na kulinaričnem področju. Prehranske značilnosti območja segajo do rimskega časa, ko so v rimski Petovioni s kuharskimi veščinami takratnih mojstrov ali mojstric začeli več stoletno kulinarično pot izbranih okusov. Upoštevali so v letnem času in v evropskem, regionalnem in lokalnem okolju pridelana živila, začimbe in dišavnice. Z namenom prikazati bogastvo okusov so utrjevali tudi vedenje in znanje o njih, katero se odraža v številnih objavljenih kuharicah in knjigah z zdravilnimi zelišči. Navade in običaji prehranjevanja so bili vezani na statusni položaj (kmečki, meščanski, plemiški). Slednje se odraža tudi pri uporabi kuhinjskega in namiznega posodja, narejenega iz različnih materialov (les, kovina, keramika, porcelan, steklo) in načinom priprave hrane na ognjiščih, pečeh ter štedilnikih. Na razstavi Spodnje Podravje, dežela kulinaričnih pregreh bomo predstavili zgodovinski pregled prehranjevanja Spodnjega Podravja. Postavitev razstave bomo popestrili s ponazoritvami na panojih in s tematskimi upodobitvami ter s predmeti iz ptujskega muzeja, sorodnih ustanov in zasebnih zbirk. Nesnovna dediščina bo zastopana s posnetim dokumentarnim filmom o načinih priprav prazničnih kruhov, pogač in sladic te regije. Projekt bomo dopolnili z muzejskimi pedagoškimi in andragoškimi dogodki.