Prireditve

Bohinjska turšca od zrnja do žgancev

Občina: Bohinj
Regija: Gorenjska regija

Lokacija dogodka:
Center TNP Bohinj, Stara Fužina 37-38, 4265 Bohinjsko jezero ali SPLETNA PLATFORMA

Link dogodka:
Link dogodka

Kontakt za prijave / informacije:
Ana Marija Kunstelj

Spletna stran:
http://www.tnp.si

Organizator:
Javni zavod Triglavski narodni park


Turizem Bohinj, Marija Žvan

Čas dogodka
03. 10. 2021, 11:00

Opis dogodka

Bohinjska koruza trdinka je avtohtona sorta koruze rumene do temno rdeče barve. Iz grobo zmlete moke se kuhajo pravi bohinjski žganci. Skupaj z domačinko Marijo Žvan se boste podali na krajši izlet po Stari Fužini, mimo Planšarskega muzeja do še vedno delujočega Andrejčevega mlina iz 19. stoletja. V kuhinji Centra TNP Bohinj ali preko spleta boste poznali postopek priprave bohinjskih žgancev in se jih tudi najedli. Potrebne so prijave na info@bohinj.si do zasedbe prstih mest oziroma do 27.9.2021

Podrobnejši opis dogodka

Vabljeni na spoznavanje bohinjske koruze trdinke v Center TNP Bohinj, ki ga pripravljamo v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine v sodelovanju z Marijo Žvan in Turizmom Bohinj. Letos je tematika DEKD - te vse-evropske pobude spoznavanja kulturne dediščine kulinarika in vse, kar smo v zvezi z njo prenesli iz preteklosti: recepti, kmetijstvo, pridelava, nakup, prodaja, priprava in uživanje vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov. Bohinjska koruza trdinka je avtohtona sorta koruze rumene do temno rdeče barve. Iz grobo zmlete moke se kuhajo pravi bohinjski žganci. Izvedeli boste, kako koruzo v Bohinju še vedno ročno sadijo, plevejo, majijo, »rofkajo« in s tradicionalnim načinom pridelave in predelave ohranjajo dediščino in čisto naravno okolje. Skupaj z domačinko Marijo Žvan se boste podali na krajši izlet po Stari Fužini, mimo Planšarskega muzeja do še vedno delujočega Andrejčevega mlina iz 19. stoletja. Če vas izlet ne bo prepričal, se bo to zagotovo zgodilo, ko boste spoznali postopek priprave bohinjskih žgancev in se jih tudi najedli. Spoznavanje trdinke bo potekalo v kuhinji Centra TNP Bohinj in v vasi Stara Fužina, če bodo razmere to dopuščale. V nasprotnem primeru bomo delavnico posneli in jo boste lahko spremljali preko spleta. Potrebne so prijave na info@bohinj.si do zasedbe prstih mest oziroma do 27.9.2021.

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE