Gušti od Anbot/Gusti di Anbot
Občina:
Piran
Regija:
Obalno-kraška regija
Lokacija dogodka:
Tartinijev trg Piran/Piazza Tartini
Link dogodka:
Link dogodka
Kontakt za prijave / informacije:
031409855
Organizator:
Društvo Anbot Piran/Società Anbot Pirano
Čas dogodka
25. 09. 2021, 10:00-13:00
Opis dogodka
V Društvu Anbot se zavedamo pomena spoznavanja, ohranjanja in posredovanja znanj in veščin povezanih s prehransko dediščino naših prednikov za naše zanamce. Ob pogrnjeni mizi meščanske in kmečke družine bomo spoznavali tipična zelišča, zdravilne rastline in sol za različne namene. Jedi bomo opremili z recepti tradicionalne istrske kuhinje. Na ogled bo tudi razstava posvečena Albertu Pucerju, ki je svoje življenje posvetil zbiranju in raziskovanju istrske identitete.
Podrobnejši opis dogodka
Nell'Associazione Anbot riconosciamo l'importanza della conservazione e trasmissione dei saperi e delle abilità, riguardanti la tradizione gastronomica dei nostri avi, ai giovani.Sulla tavola imbandita, sia essa contadina o borghese, conosceremo le piante tipiche, quelle officinali e il sale nei suoi diversi usi. I piatti saranno accompagnati dalle ricette della cucina istriana tradizionale. L'evento prevede pure una mostra dedicata ad Albert Pucer che tutta durante la sua vita ha raccolto e studiato questo aspetto dell'identità istriana. Raznolikost pridelave in priprave hrane je pomemben del premične, nepremične in nesnovne kulturne dediščine. V Društvu Anbot se odgovorno zavedamo pomena spoznavanja, ohranjanja in posredovanja znanj in veščin, povezanih z življenjsko potrebno hrano. Obiskovalci bodo lahko občudovali pogrnjeni mizi meščanske in kmečke družine, spoznali bodo zdravilnost uporabe tipičnih primorskih zelišč, zdravilnih rastlin in soli v različnih jedeh. Pripravljene jedi bomo opremili z recepti in s tem ozavestili javnost o zdravilnosti in pomenu gastronomske raznolikosti. Bogata zbirka zelišč bo dišala po mediteranu, lovorjev niz, zeliščna sol… Robert Titan bo na ogled postavil knjige, recepte in fotografsko razstavo posvečeno predanemu Albertu Pucerju, ki je med drugim neutrudno zapisoval prehransko dediščino naših prednikov za naše zanamce. Med ostalim je bil tudi pobudnik nadvse uspešnih Dnevov olja in bledeža ter Dnevov česna in vina.
Dostopnost
Dostopno za slepe in slabovidne
Dostopno za gluhe in naglušne
Dostopno za gibalno ovirane
Dostopno za intelektualno ovirane osebe