Prireditve

Skuhajmo zgodbo - kulinarično potepanje po Primorski (tradicionalne jedi kot turistična znamenitost)

Občina: Mestna občina Nova Gorica
Regija: Goriška regija

Lokacija dogodka:
Bevkov trg, Nova Gorica

Kontakt za prijave / informacije:
Erika Ferfolja Vidič

Organizator:
Šolski center Nova Gorica, Srednja ekonomska in trgovska šola, Biotehniška šola


Tolminski muzej, PRC, Sirarstvo Kramar, Postaja Poljana, Hiša kulture Šmartno, KS Ozeljan, KS Vogrsko, Društvo žensk Žbrinca Opatje selo, TIC Nova Gorica

Čas dogodka
06. 10. 2021, 10:00- 12:00

Opis dogodka

Predstavitev brošure Skuhajmo zgodbo v kateri bodo predstavljene po ena tradicionalna jed Posočja, Spodnje Vipavske doline, Goriškega Krasa ter Goriških Brd, predstavitev menija Skuhajmo zgodbo ter degustacija tradicionalnih jedi pripravljenih na sodoben način, stojnice s predstavitvami vseh, ki so v projektu sodelovali

Podrobnejši opis dogodka

Dogodek se bo odvijal kot zaključek projektnega in športnega dneva, sodelujejo dijaki SETŠ in BIOS vse v sklopu ŠC Nova Gorica, več lokalnih društev, turističnih kmetij, lokalnih ponudnikov živil, izdelkov in jedi: Tolminski muzej, Posoški razvojni center, Sirarstvo Kramar, Postaja Poljana, Hiša kulture Šmartno, KS Ozeljan, KS Vogrsko, Društvo žensk Žbrinca Opatje selo, TIC Nova Gorica. Dijaki 2.letnika programa ekonomski tehnik so pri so pri predmetu Turizem v domačem okolju iskali tradicionalne jedi in značilne predmete, ki so jih uporabljali pri pripravi teh jedi. Sestavili so zgibanko receptov, ki povezuje Goriško, Kras, Brda in Soško dolino in tako prikazuje nekakšno kulinarično pot kot del turistične ponudbe. Dijaki 2. letnika program gastronom hotelir so pri pouku raziskovali kulinariko nekoč in danes, pri tem so se osredotočili na živila, ki so včasih predstavljala temelj preživetja. Jedi iz teh živil so danes poznane kot specialitete pripravljene na sodoben način. Dijaki so pri praktičnem pouku pripravili ponudbo jedi iz izbranih živil, ki so značilne za Soško dolino, Brda, Goriško in Kras. V sklopu projekta Skuhajmo zgodbo se bodo odvijale še številne druge aktivnosti, ki bodo izpeljane v kombinaciji športnega in projektnega dneva: - Prva skupina dijakov bo Z namenom medpredmetnega povezovanja opravila pohod v okviru športnega dne in sicer iz Ozeljana do Vogrskega. V Ozeljanu si bodo ogledali najstarejši še delujoči mlin na Goriškem in se seznanili s polento, kot eno najstarejših jedi na Primorskem. Pri tem se bo šola povezala s krajevno skupnostjo Ozeljan, kjer je tradicionalni Praznik polente ter krajevno skupnostjo Vogrsko, ki se ponaša z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Podrobneje bodo spoznali pozabljeno stročnico bob – hrano revežev, jabolka ter vino. Na Vogrskem si bodo ogledali grad v katerem ja danes podružnična osnovna šola ter enota vrtca. Tam jih bo sprejela direktorica TIC-a Nova Gorica in jim predstavila turistično ponudbo kraja in okolice. Srečali se bodo z učenci in si ogledali razstavo (običaji, pripomočki, noša,.. + pevski zbor). Od tam se bodo podali do Božičevega dvorca, drugega najlepšega baročnega dvorca v Sloveniji, kjer jih bo nagovoril zgodovinar Ropoša ter jih pospremil do Barabobovih (bunker). Med potjo pa se bodo ustavili še pri Smodinu in si ogledali proizvodnjo jabolčnega soka iz vogrinskih jabolk. Pot se bo zaključila z degustacijo polente in jedi iz boba in jabolk na Frlanovi kmetiji. Tam jim bo tudi mladi gospodar Žan Bric predstavil dejavnost ter vinarstvo in vina. - Druga skupina se bo podala na Goriški Kras. V okviru športnega dela se bodo dijaki povzpeli na Cerje in si ogledali Pomnik braniteljem slovenske zemlje. Pot jih bo vodila peš do Opatjega sela, kjer jim bodo članice društva žensk Žbrinca Opatje selo v narodnih nošah predstavile ajdo od zrna do ajdove jedi, saj so na Krasu včasih gojili predvsem ajdo, je pa žal danes to samo zanimivost. Obenem si bodo dijaki ogledali tudi Hišo Opajske tradicije s predstavitvijo stare obrti v Opatjem selu ter muzej 1. svetovne vojne s predstavitvijo življenja vojaka na Soški fronti. - Tretja skupina dijakov bo obiskala Goriška Brda, kjer jim bodo v Hiši kulture v Šmarnem predstavili lokalne briške pridelke in izdelke ter briško kulinariko s poudarkom na pozabljenih sortah sadja, kot je hruška Pituralka in briška Rebula. Dijaki se bodo seznanili z geografskim in zgodovinskim ozadjem pokrajine ter izvedli kulinarično delavnico z naslovom Tradicionalne briške jedi. - Četrta skupina dijakov bo peš raziskovala lepote Tolmina in se ustavila v Tolminskem muzeju, kjer jim bo predstavljena gastronomska dediščina na Tolminskem. Pot jih bo peljala mimo ribogojnice Faronika, kjer vzrejajo avtohtone sorte rib z namenom dopolnilnih vlaganj za ribolov ter prodajo. Ogledali si bodo kmetijo Kramar, kjer jim bodo predstavili predelavo mleka v mlečne izdelke. V Okrepčevalnici Tolminska korita bodo te izdelke degustirali, poseben poudarek bo namenjen albuminski skuti. To je pozabljen stranski produkt pri pridelavi sira in v kulinariki premalo izkoriščen produkt. Peter Domevšček iz Posoškega razvojnega centra jim bo predstavil razvoj gastronomskega turizma v Posočju. Lastniki restavracije Postaja Poljana bodo dijakom predstavili njihovo kmetijo z ovčjerejo, pripravo jedi iz ovčjega mesa ter degustacijo. Naše kulinarično popotovanje smo si zamislili kot tok reke Soče s pritoki. Ogledi in aktivnosti bodo posnete, dijaki bodo zbirali gradivo o tipični hrani (predvsem o ajdi, koruzi, bobu, ovčjem siru, jagnjetini, pituralkah in soški postrvi ) o jedeh iz teh sestavin, o običajih vezanih na določeno jed, predmetih, … V šoli bodo dijaki ekonomske smeri s pomočjo zbranega gradiva izdelali brošuro z naslovom Skuhajmo zgodbo, dijaki programa gastronom hotelir pa bodo pripravili določene tradicionalne jedi. Dijaki bodo v projektu predstavili ponudbo tradicionalnih jedi pripravljenih na sodoben način, ki vsebujejo živila, ki so že nekoliko tonila v pozabo. Na zaključnem dogodku Dnevov kulturne dediščine 6.10.2021 bodo dijaki na Bevkovem trgu širši javnosti predstavili brošuro Skuhajmo zgodbo, posnete fotografije oz. videorazglednico , zgibanko receptov in starih predmetov, stare kuhinjske posode, običajev povezanih z določenimi jedmi,. Obenem bodo dijaki Bios-a pripravili degustacijo jedi, ki jih bodo zasnovali v okviru projekta. Na stojnicah se bodo predstavili tudi ostali sodelujoči v projektu.

Starostne skupine
Srednja šola

Dostopnost
Dostopno za slepe in slabovidne
Dostopno za gluhe in naglušne
Dostopno za gibalno ovirane
Dostopno za intelektualno ovirane osebe

Skuhajmo zgodbo
© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE