Nularca, ajnzarca, cvajarca … iz teh mok bo kruh!
Občina:
Šentrupert
Regija:
Jugovzhodna Slovenija
Lokacija dogodka:
Gasilski dom PGD Sveti Rok, Dolenje Jesenice 17
Kontakt za prijave / informacije:
031874213
Spletna stran:
https://zavodrozlin.si/
Organizator:
Zavod Rožlin, zavod za izobraževanje, kulturo in turizem
Čas dogodka
25. 09. 2021, 19:00
Opis dogodka
Stari mlinarji v Šentrupertu in njegovi okolici so moke glede na različne načine mletja poimenovali z imeni, kot so nularca (najkvalitetnejša moka), ajnzarca (moka srednje kakovosti) in cvajarca (moka slabše kakovosti). Gospodinje so vsako od teh mok uporabile za pripravo točno določenih jedi. Je to znanje in védenje še ohranjeno?
Podrobnejši opis dogodka
Stari mlinarji v Šentrupertu in njegovi okolici so moke glede na različne načine mletja poimenovali z imeni, kot so nularca (najkvalitetnejša moka), ajnzarca (moka srednje kakovosti) in cvajarca (moka slabše kakovosti). Gospodinje so vsako od teh mok uporabile za pripravo točno določenih jedi. Je to znanje in védenje še ohranjeno? Kako danes, ko je domača peka kruha spet aktualna, izbiramo moke? Ste se kdaj spraševali, kaj pomenijo številke, ki so navedene na embalaži? Veste, kakšna je razlika med gladko, ostro in namensko moko? In kaj je enozrnica? V posebnem predavanju, ki ga bo pospremila razstava o lokalni mlinarski dediščini, nam bodo različni strokovnjaki predstavili vso pestrost mok in njihovo uporabnost v kulinariki nekoč in danes.