Prireditve

Nularca, ajnzarca, cvajarca … iz teh mok bo kruh!

Občina: Šentrupert
Regija: Jugovzhodna Slovenija

Lokacija dogodka:
Gasilski dom PGD Sveti Rok, Dolenje Jesenice 17

Kontakt za prijave / informacije:
031874213

Spletna stran:
https://zavodrozlin.si/

Organizator:
Zavod Rožlin, zavod za izobraževanje, kulturo in turizem

Čas dogodka
25. 09. 2021, 19:00

Opis dogodka

Stari mlinarji v Šentrupertu in njegovi okolici so moke glede na različne načine mletja poimenovali z imeni, kot so nularca (najkvalitetnejša moka), ajnzarca (moka srednje kakovosti) in cvajarca (moka slabše kakovosti). Gospodinje so vsako od teh mok uporabile za pripravo točno določenih jedi. Je to znanje in védenje še ohranjeno?

Podrobnejši opis dogodka

Stari mlinarji v Šentrupertu in njegovi okolici so moke glede na različne načine mletja poimenovali z imeni, kot so nularca (najkvalitetnejša moka), ajnzarca (moka srednje kakovosti) in cvajarca (moka slabše kakovosti). Gospodinje so vsako od teh mok uporabile za pripravo točno določenih jedi. Je to znanje in védenje še ohranjeno? Kako danes, ko je domača peka kruha spet aktualna, izbiramo moke? Ste se kdaj spraševali, kaj pomenijo številke, ki so navedene na embalaži? Veste, kakšna je razlika med gladko, ostro in namensko moko? In kaj je enozrnica? V posebnem predavanju, ki ga bo pospremila razstava o lokalni mlinarski dediščini, nam bodo različni strokovnjaki predstavili vso pestrost mok in njihovo uporabnost v kulinariki nekoč in danes.

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE