Mleko nekoč in danes
Občina:
Markovci
Regija:
Podravska regija
Lokacija dogodka:
Markovci 33d
Link dogodka:
Link dogodka
Kontakt za prijave / informacije:
Olga Zorko, OŠ Markovci (olga.zorko@os-markovci.net)
Spletna stran:
https://www.os-markovci.net/
Organizator:
Osnovna šola Markovci
Partnerske kmetije iz različnih regij
Čas dogodka
21. 09. 2021, 18:00
Opis dogodka
Projekt Mleko nekoč in danes je zastavljen kot raziskovalno-ustvarjalno delo, ki poteka v sklopu razširjenega programa Zdrava hrana in prehranjevanje. Učenci se prek medgeneracijskega povezovanja, obiska partnerskih kmetij in literature seznanijo s tradicionalnimi in sodobnimi postopki pridobivanja mleka in pridelave mlečnih izdelkov ter s pripravo jedi iz domačega mleka, skute ipd. Skozi kulinarično in umetniško ustvarjanje ohranjajo spomin na slovensko gastronomsko kulturno dediščino.
Podrobnejši opis dogodka
S projektom Mleko nekoč in danes želimo mlajšim generacijam na čim bolj neposreden način približati življenje na kmetijah, kakršnega so poznale starejše generacije, ob tem pa zgodovino postavljamo ob bok sodobnosti in odpiramo prostor za primerjavo tradicionalnih in sodobnih praks na področju mlečne živinoreje in izdelave mlečnih izdelkov ter jedi. Z oživljanjem spomina na pretekle prakse pridobivanja mleka in na izdelavo mlečnih izdelkov ter pripravo tradicionalnih mlečnih jedi skušamo ohraniti delček slovenske kulturne dediščine in obvarovati spomin na življenje naših prednikov. Projekt se že od začetka meseca marca 2021 izvaja v sklopu razširjenega programa Zdrava hrana in prehranjevanje, širimo pa ga tudi na likovno, glasbeno, literarno in na računalniško področje. Poleg medpredmetnega povezovanja je zavezan tudi medgeneracijskemu sodelovanju na širši lokalni ter medregijski ravni. Razdeljen je v tri sklope - v raziskovalnega, ustvarjalnega in predstavitvenega. Raziskovalni sklop zajema: - obisk manjših tradicionalnih kmetij in neposredno seznanitev z molžo in tradicionalno izdelavo mlečnih izdelkov ter pripravo domačih mlečnih jedi, - obisk in ogled večjih sodobnih kmetij, seznanitev s sodobno tehnologijo molže, - spoznavanje razlik med sodobno živinorejo in živinorejo nekoč (razmere na kmetiji, razlika v molži, razlike v krmljenju živine idr.), - zbiranje informacij o življenju na kmetiji nekoč in danes; učenci skušajo pridobiti celostno podobo življenja na kmetiji, a se pretežno osredotočajo na dogodke, povezane z molžo ter pripravo mlečnih izdelkov in domačih jedi; do informacij se dokopljejo z medgeneracijskim povezovanjem - prek pogovora s pradedki, prababicami, z drugimi starejšimi sorodniki in sovaščani, ki so nekoč živeli ali še zmeraj živijo na kmetiji, z dejavnimi živinorejci (modernimi in tradicionalnimi) in s pomočjo ustrezne literature, - pisno in slikovno dokumentiranje pridobljenih informacij (zanimive anekdote, postopki izdelave mlečnih izdelkov, jedi ipd.), zbiranje predmetov, ki so se uporabljali pri molži in pri pripravi mlečnih izdelkov ... Ustvarjalni sklop zajema: - pripravo mlečnih izdelkov in tradicionalnih mlečnih jedi iz domačega mleka, skute idr. po postopkih, pridobljenih skozi raziskovalno delo, - likovno ustvarjanje na temo mleka in mlečnih izdelkov, - literarno ustvarjanje na temo življenja in dela na kmetiji, - glasbeno izvajanje ljudskih pesmi, povezanih z življenjem in delom na kmetiji, - urejanje kratkih zapisov, ki so nastali na podlagi raziskovalnega dela. Predstavitveni sklop zajema: - razstavo reportažnih fotografij in videoposnetkov, ki so nastali ob obisku kmetij (prikaz tradicionalne in sodobne molže, prikaz paše, krmljenja, postopkov pridobivanja mlečnih izdelkov, postopkov priprave različnih mlečnih jedi), - razstavo starih fotografij z motivi živine, hleva, paše, molže ipd., - razstavo fotografij sodobnih, mehaniziranih kmetij, - predstavitev najzanimivejših zapisov, ki so jih učenci pripravili po pričevanju pradedkov in prababic oz. drugih sorodnikov ali znancev, ki so nekoč živeli na kmetiji (zabavne dogodivščine ob paši in molži, higiena pred in po molži idr.), - razstavo likovnih in predstavitev literarnih del na temo mleka, mlečnih izdelkov, jedi, življenja na kmetiji, - razstavo raznovrstne posode, ki se je nekoč uporabljala za molžo, izdelavo mlečnih izdelkov in za kuhanje, - glasbeno kuliso (vokalno in instrumentalno izvedbo pesmi, vezanih na temo kmečkega življenja), - pripravo in prikaz posebnih tradicionalnih jedi iz domače skute in drugih izdelkov iz domačega mleka. Čeprav se s projektom ukvarjajo osnovnošolci druge in tretje triade, je slednji namenjen vsem generacijam. Cilji projekta: - ohranjanje družinskih tradicij, - ohranjanje slovenske (predvsem podravske) gastronomske kulturne dediščine, - medgeneracijsko povezovanje in predajanje znanja, - razlikovanje med tradicionalnim in sodobnim pridobivanjem mleka ter mlečnihi zdelkov, - spoznavanje in priprava tradicionalnih jedi iz domačega mleka ... Zaključni predstavitveni dogodek, tj. otvoritev razstave, bo potekal v avli (po potrebi pa v večnamenski dvorani) OŠ Markovci. V primeru izboljšanja epidemiološke slike bo dostopen javnosti. Razstava bo ostala odprta dalj časa. V primeru slabše epidemiološke slike bo računalnikar z ekipo učencev poskrbel za virtualni prenos dogodka v živo, posnela in predvajala pa ga bo tudi lokalna televizija SIP TV. Če bo epidemiološka slika tako slaba, da bodo šole zaprte, bomo pripravili virtualno predstavitev, ki bo javno dostopna na spletu. O dogodku bodo obveščeni novinarji na regijski ravni.
Starostne skupine
Osnovna šola - 2. triada
Osnovna šola - 3. triada