Prireditve

Od njive do mize - proso v prehrani Prekmurcev

Občina: Beltinci
Regija: Pomurska regija

Lokacija dogodka:
Kulturni dom Melinci, Melinci 134, 9231 Beltinci

Link dogodka:
Link dogodka

Kontakt za prijave / informacije:
Simona Cizar

Spletna stran:
http://ztks-beltinci.si

Organizator:
Javni zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci


Kulturno umetniško društvo Melinci

Čas dogodka
02. 10. 2021, 10:00-16:00
Odpiralni čas: 10:00-16:00

Opis dogodka

Proso je bilo eno izmed prvih žit v Evropi, ki so ga pridelovali za potrebe prehrane ljudi. Veljalo je, da proso simbolizira rodnost, zato je bilo pogosto med pojedinami pri porokah, krstih in sedminah. V Prekmurju so na predvečer vseh svetih spekli prosen krapec in ga postavile na mizo za duše pokojnih. Na dogodku bomo predstavili izsledke raziskave o pridelavi in uporabi prosa v lokalni kulinariki, pripravili fotografsko razstavo in delavnico priprave tradicionalnih in sodobnih jedi iz prosa.

Podrobnejši opis dogodka

Mlečna kaša, mati naša Od njive do mize: Proso v prehrani Prekmurcev Prijavitelj: Javni zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci Izvajalec: Kulturno umetniško društvo Melinci Uvod Proso je bilo eno izmed prvih žit v Evropi, ki so ga pridelovali za potrebe prehrane ljudi. Veljalo je, da proso simbolizira rodnost, zato je bilo pogosto med pojedinami pri porokah, krstih in sedminah. Vse do sredine prejšnjega stoletja je proso veljalo za hrano revežev, z njim so se prehranjevali kmetje. Velik simbolni in prehranski pomen ima proso tudi v zgodovini Slovencev. Veljal je za prispodobo vztrajnosti in simbol plodnosti, zato so svatje včasih mladoporočenca namesto z rižem posipali s prosom. V naših krajih je najbolj znana njegova oluščena različica sladkastega okusa, ki ji pravimo prosena kaša. Prosena kaša je bila najbolj čislana obredna jed, ki se je na mizi obvezno znašla ob svatbah, krstu, birmi in sedmini. Pripravljali so jo v juhi, na mleku, jo pekli, ji dodajali krompir, bob in fižol, kislo zelje in repo, gobe in sadje. Po klasifikaciji iz starih priročnikov o uporabnosti in zdravilnosti rastlin tudi proso spada med zdravilne rastline, ker pospešuje odvajanje vode in potenje ter je naravni antibiotik. V zadnjem času smo ponovno odkrili pozitivne lastnosti in naravne učinkovine tega pozabljenega žita. Zato je prav, da ga pogosteje uvrstimo v prehrano. Dejavnosti 1. Od njive do mize - Zasejali bomo proso na manjši površini in spremljali rast, kar nato tudi fotografsko dokumentiramo - Zbrali bomo material od krajanov (pisni ali ustni vir) glede pridelave prosa, uporabe v kulinariki nekoč, morebitni predmeti - Priprava jedi iz prosa oz. prosene kaše – produkt, ki ga najpogosteje uporabljamo pri nas v kulinariki: proseni krapec, pečena prosena kaša s suhim sadjem (slive, jabolka, hruške), krvavice s proseno kašo, mlečna kaša… ali še nekaj sodobnejših variant: solata s proseno kašo, polpeti, mafini, …. - Kot vse žitne kalčke lahko prosene kalčke dodajamo solatam in prilogam, primerni so za dietno prehrano pri najrazličnejših boleznih. Iz kalčkov in mladih listov lahko stisnemo klorofilni sok. - Odkrivali bomo običaje, opravila, pesmi in reke, povezane s setvijo ali spravilom prosa.…(Janez Vajkard Valvasor je v 18. stoletju zapisal, da kmetje proso pridelujejo za kašo in kruh, predvsem nevzhajan, ki so mu rekli prosenjak). Zavoljo hranilnih in zdravilnih vrednosti so ga radi postregli tudi otrokom. Zato je nekdaj veljalo: Mlečna kaša, mati naša in otročja sladka paša. Naziv: Mlečna kaša, mati naša Vsebina dogodka: 1. Predstavitev izsledkov našega raziskovanja o pridelavi in uporabi prosa v lokalni kulinariki 2. Razstava fotografij na temo prosa 3. Priprava in predstavitev tradicionalnih in sodobnih jedi iz prosa

Starostne skupine
Vrtec

Dostopnost
Dostopno za slepe in slabovidne
Dostopno za gluhe in naglušne
Dostopno za gibalno ovirane
Dostopno za intelektualno ovirane osebe

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE