17. Festival lepopisja v Žički kartuziji
Občina:
Slovenske Konjice
Regija:
Savinjska regija
Lokacija dogodka:
Žička kartuzija, Špitalič 9, Loče
Link dogodka:
Link dogodka
Kontakt za prijave / informacije:
TIC Slovenske Konjice - mag. Tjaša Kangler, vodja TIC
Spletna stran:
http://tic.konjice.si
Organizator:
TIC Slovenske Konjice
Čas dogodka
08. 10. 2021, 16:00
Odpiralni čas: 16:00 - 18:00
Opis dogodka
Ker je lepa pisava že od nekdaj merilo kulture vsakega posameznika, smo v občini Slovenske Konjice v letu 2005 prvič organizirali Festival lepopisja, ki želi otroke, v času računalništva in sodobnih tehnologij, spodbuditi k samostojno, na roke lepo spisanemu izdelku z osebno noto in sporočilno vrednostjo. Festival je kmalu svoj dom našel med zidovi Žičke kartuzije, kjer so pred stoletji nastajali znameniti žički rokopisi in tam domuje še danes. Namenjen je osnovnošolskim otrokom.
Podrobnejši opis dogodka
Ker je lepa pisava že od nekdaj merilo kulture vsakega posameznika, smo v občini Slovenske Konjice v letu 2005 prvič organizirali Festival lepopisja, ki želi otroke, v času računalništva in sodobnih tehnologij, spodbuditi k samostojno, na roke lepo spisanemu izdelku z osebno noto in sporočilno vrednostjo. Festival je kmalu svoj dom našel med zidovi Žičke kartuzije, kjer so pred stoletji nastajali znameniti žički rokopisi in tam domuje še danes. Namenjen je osnovnošolskim otrokom. Sčasoma je prerasel lokalne meje in vsako leto se za sodelovanje na festivalu odloča več osnovnih šol iz vse Slovenije. Tema festivala 2020: »Kartuzijanski jedilnik« Temo posvečamo Tednu otroka (4. – 10. 10. 2021) in Tednu kulturne dediščine: Dober tek! (25. 9. – 9. 10. 2021). Nekaj izhodišč za lažjo pripravo na razpisano temo: OBEDNICA IN REFEKTORIJ S KUHINJO: Današnji ostanki obednice in kuhinje v Žički kartuziji kažejo dva s prehodom povezana prostora. Desni, ki se naslanja na mali križni hodnik je obednica ali refektorij. Levi, ki gleda na dvorišče, je kuhinja. Vrat med njima brez posebnega dovoljenja ni smel prestopiti nihče, zato se, desno od prehoda, nahaja ohranjena lina za podajanje hrane. Malo nižje je pristala zaradi večkratnega nasipavanja tal s čimer so se v preteklosti izogibali vlagi. V obednici so se ob nedeljah in praznikih dobivali vsi redovniki k skupnemu obedu. Pri tem so molčali, le bralec je bral preroke. Kršitev predpisanega molka se je kaznovala – navadno z odvzemom obroka ali dnevne merice vina. Med tednom so skupaj obedovali samo bratje konverzi, menihi zgornjega samostana pa so si samostojno pripravljali obroke vsak v tišini svoje celice. KARTUZIJANSKA KUHINJA: Čeprav je bila samostanska kuhinja zapovedano preprosta in je temeljila predvsem na živilih rastlinskega izvora in ribah se je zahvaljujoč iznajdljivosti njenih ustvarjalcev razvila v izjemno bogato in pestro. Na splošno so redovna pravila zapovedovala zmernost. In tudi določala število obrokov in čas njihovega uživanja. Vse to je bilo prilagojeno cerkvenemu letu. Veliko je bilo postnih dni, ko so smeli jesti le 1x na dan – običajno le vodo in kruh. Uživanje mesa štirinožcev je bilo vseskozi prepovedano. Dnevno jim je bila namenjena četrtinka vina, ki so ga smeli užiti le med obrokoma in funt kruha. Česar niso porabili so morali vrniti kuharju. Pravila so k sreči upoštevala tudi breme fizičnega dela. Tako so imeli bratje konverzi manj postov in več obrokov, seveda če se je to zdelo priorju potrebno. A nekateri so kljub temu pogrešali krepkejšo hrano. V izogib prepovedi uživanja mesa štirinožnih živali so celo skušali vzgojiti prašiča s tremi nogami. NEDELJSKI IN PRAZNIČNI JEDILNIK: Ob nedeljah in praznikih sta bili pri skupnem kosilu na voljo dve kuhani jedi. Najprej je bila vedno juha. Druga jed so bile ribe ali raki, polži ali žabe. Redkokdaj meso od vidre ali bobra. Pri večerji je juho nadomestila kaša ali močnik, dodana pa ji je bila jed iz sadja in zelenjave. Ko je bil dovoljen le en obrok, je bil jedi iz sočivja in zelenjave dodan sir ali kaj podobnega, boljšega. Ti priboljški so se imenovali »pitance« in so si jih lahko postregli samo enkrat. Kot zanimivost naj predstavimo jedilnik, ki je bil na voljo za največji cerkveni praznik v letu – veliko noč leta 1737: Za kosilo je bilo: juha, bober v omaki, pašteta s svežimi somi, ščuke in riž. Za večerjo pa: ješprenjeva juha, klobasa iz bobrovega mesa in torta. Naslednje leto so za ta praznik postregli za kosilo z vidrino juho in mesom vidre, sulca in jegulje ter z rižem in jajci, za večerjo pa z juho s cmoki in z mesom linja, ter s solato in maslenimi krofi. S kakšnimi izdelki lahko sodelujete na festivalu? Sodelujete lahko z različnimi pisnimi izdelki, ki morajo biti napisana na roko, vendar tip pisala ni predpisan. Zaželena je uporaba »navadnih« pisal, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju (nalivna peresa, kemični svinčniki, barvice, voščenke, flomastri, vodene barvice, tempare, svinčniki, itd.). Izdelek lahko spišete z različnimi pisali. Posebni pripomočki za kaligrafijo niso zaželeni. Vsebinsko mora izdelek ustrezati predpisani temi. Besedila morajo biti avtorska (prepisovanje in prerisovanje del drugih avtorjev ni dovoljeno). Dovoljena so besedila v prozi in poeziji, vsebujejo pa lahko od 100 do 300 besed. Izdelki morajo biti spisani na klasičen, navpično postavljen format A4 ali A3 (se ne lepi ali izrezuje). Barva papirja ni predpisana. Sprejemamo samo originale. Izdelkov, ki sodelujejo na festivalu, ne vračamo (razen na izrecno pisno željo šole ali učenca-avtorja). Izdelke po zaključku razstave trajno shranimo v arhiv Domoznanskega oddelka Knjižnice Slovenske Konjice. Kdo lahko sodeluje na festivalu? Na festivalu lahko s svojimi individualnimi izdelki sodelujejo učenci osnovnih šol iz vse Slovenije. Šole, ki bodo na festival poslale več izdelkov svojih učencev prosimo, da znotraj šole predhodno opravijo interni izbor in posredujejo samo najboljša dela. Najboljša dela po izboru strokovne komisije bodo nagrajena s priznanjem in praktičnimi nagradami. Izbor bo potekal v treh starostnih kategorijah: - 1. triada (od 6 do 8 let) - 2. triada (od 9 – 11 let) - 3. triada (od 12 – 14 let) Strokovna komisija in nagrade: Prispele izdelke bo ocenila 3-članska strokovna komisija, ki jo imenuje organizator. Najboljši trije (3) izdelki iz vsake starostne kategorije bodo nagrajeni. Oddaja izdelkov: Vaše izdelke pričakujemo do petka, 1. 10. 2021, na naslov: Splošna knjižnica Slovenske Konjice - TIC, Mestni trg 4, 3210 Slovenske Konjice, s pripisom »Za 17. Festival lepopisja«. POMEMBNO! Vsak izdelek naj bo na sprednji strani opremljen z naslednjimi podatki: ime, priimek, razred, starost avtorja in OŠ (npr.: Janez Novak, 5. c, OŠ Pod goro Slovenske Konjice). Vsak izdelek naj bo na zadnji strani opremljen z naslednjimi podatki: ime in priimek mentorja. Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj in nagrad: Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj in nagrad bo v Žički kartuziji, v petek, 8. oktobra 2021, ob 16. uri. Prireditev bomo skrbno pripravili v skladu s takrat veljavnimi vladnimi odloki in priporočili NIJZ. Vsem nagrajenkam in nagrajencem ter ostalim udeleženkam in udeležencem bomo poskušali zagotoviti kar se da varen in prijeten obisk. Kontaktni podatki: Za dodatne informacije smo dosegljivi na e-naslovu tjasa.kangler@tickonjice.si ali na tel. št. 03 757 06 30 in 051 444 140. Več informacij o Festivalu lepopisja poiščite na spletni strani TIC Slovenske Konjice na naslovu http://tic.konjice.si. Lepopisje ni nekoristno delo. Je nepogrešljiva disciplina za harmonično oblikovanje otrokove psihe«. Jekaterina Nevzorov
Starostne skupine
Osnovna šola - 1. triada
Osnovna šola - 2. triada
Osnovna šola - 3. triada