Kako nas kulturna dediščina usmerja v sodobnosti in prihodnosti?
Občina:
Mestna občina Ljubljana
Regija:
Osrednjeslovenska regija
Lokacija dogodka:
Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana
Kontakt za prijave / informacije:
01 308 55 00
Spletna stran:
http://www.mklj.si
Organizator:
Mestna knjižnica Ljubljana
Čas dogodka
06. 10. 2021, 18:00
Opis dogodka
Janez Bogataj je ob 190. obletnici rojstva Janeza Trdine pripravil razkošno knjigo Z Janezom Trdino za dolenjsko mizo, ki skozi njegove rokopise raziskuje in prvič sistematično predstavi prehransko kulturno dediščino Dolenjske, skupaj s 25 recepti, prilagojenimi za sodobno kuharijo in predstavljenimi z vrhunskimi fotografijami. V pogovornem večeru s Petrom Ribičem bo predstavil tudi knjigo z Valvasorjem za mizo, izbor polihistorjevih pričevanj o prehranski kulturi na Kranjskem.
Podrobnejši opis dogodka
Janez Bogataj, eden najbolj priznanih slovenskih etnologov, je ob 190. obletnici rojstva Janeza Trdine pripravil razkošno knjigo Z Janezom Trdino za dolenjsko mizo, ki skozi njegove rokopise raziskuje in prvič sistematično predstavi prehransko kulturno dediščino Dolenjske, skupaj s 25 recepti, prilagojenimi za sodobno kuharijo in predstavljenimi z vrhunskimi fotografijami. Knjiga je lani izšla pri založbi Goga. V pogovornem večeru s Petrom Ribičem bo predstavil tudi knjigo z Valvasorjem za mizo (Hart, 2019). Knjiga o Valvasorjevih pričevanjih o prehranski kulturi na Kranjskem je prejela tudi ugledno mednarodno priznanje »Gourmand World Cookbook Award« , in sicer »Best in the World«. Obe knjigi sta pomembni za naše sodobne premisleke, s katerimi in kakšnimi zgodbami ter razpoznavnostmi bomo vstopili v naslednja leta in desetletja vedno bolj globalnega sveta.