Že diši iz črne kuhinje
Občina:
Logatec
Regija:
Osrednjeslovenska regija
Lokacija dogodka:
Hotedršica, 1372 Hotedršica
Kontakt za prijave / informacije:
Maja Rupnik (POŠ Hotedršica) - 051658099
Organizator:
Podružnična šola Hotedršica
Čas dogodka
30. 09. 2021 - 07. 10. 2021, 08:30-12:00
Opis dogodka
Hotedršica ponuja bogato kulturno in tehnično dediščino. Z učenci POŠ Hotedršica bomo v okviru dni kulturne dediščine raziskovali kulinarično dediščino Hotedršice. Obiskali bomo črno kuhinjo, kjer se bomo seznanili z načini kuhanja včasih. Gospa Jožica nam bo predstavila tudi ''vahče'', značilen Hotenjski kruhek. Učenci bodo o receptih povprašali tudi doma in jih zbrali skupaj. V šoli bomo nato pripravili tudi delavnico peke kruha, kjer se bo prav vsak lahko preizkusil v gnetenju testa.
Podrobnejši opis dogodka
Hotedršica ponuja bogato kulturno in tehnično dediščino. Z učenci POŠ Hotedršica bomo 30. 9. 2021 v okviru dni kulturne dediščine raziskovali kulinarično dediščino Hotedršice. Obiskali bomo črno kuhinjo, kjer se bomo seznanili z načini kuhanja včasih. Gospa Jožica nam bo predstavila tudi ''vahče'', značilen Hotenjski kruhek. Učenci bodo o receptih povprašali tudi doma in jih zbrali skupaj. V šoli bomo nato 7. 10. 2021 pripravili tudi delavnico peke kruha, kjer se bo prav vsak preizkusil v gnetenju testa. Prav zares bo dišalo iz naše kuhinje. VAHČ je bil za dlan velik hlebček, ki je imel običajno na vrhu križec. Hlebček je bil narejen iz črne pšenične moke. Pogosto so mu gospodinje dodajale koruzno moko, da je bil kruh bolj obstojen. Spečen je bil v krušni peči. Pri revnejših kmetijah, ali ko je bila letina slabša (ali če je bila gospodinja skopuška) je bil lahko vahč celo iz ovsen oz. ržene moke. »Bralo« se jih je dan pred Vsemi Svetimi in pred Zahvalno nedeljo (povzeto po https://www.mojaobcina.si/logatec/novice/peka-vahcev-v-hotedrsici.html).
Starostne skupine
Osnovna šola - 1. triada
Osnovna šola - 2. triada