Prireditve

Kuharija po koroško. Slastne, a preproste jedi naših mam in babic, predstavitev knjige in degustacija izbranih jedi in pijač

Občina: Mestna občina Ljubljana
Regija: Osrednjeslovenska regija

Lokacija dogodka:
Slovenski etnografski muzej, Metelkova ulica 2

Kontakt za prijave / informacije:
Doroteja Omahen, doroteja.omahen@gmail.com, 041 557 467

Organizator:
Doroteja Omahen s sodelavci


Cerdonis časopisno založniška hiša d.o.o., Slovenski etnografski muzej

Čas dogodka
04. 10. 2022, 18:00

Opis dogodka

Korošica iz Ljubljane, Doroteja Omahen, bo skupaj s sodelavci predstavila knjigo, katere avtorica in urednica je. Pet let je raziskovala koroško kulinariko po številnih krajih in zbirala stare recepte jedi koroških mam in babic iz Mežiške, Dravske in Mislinjske doline. Zanimivi predstavitvi knjige bo sledila degustacija izbranih jedi in pijač, pripravljenih po receptih iz knjige ter ogled in okušanje koroških kulinaričnih posebnosti.

Podrobnejši opis dogodka

Zbranih in preizkušenih je bilo okrog sto dvajset receptov. Devetinpetdeset od osemnajstih različnih avtorjev, pa je objavljenih v knjigi. Pri receptih je navedeno avtorstvo in čas oziroma obdobje priprave te jedi. Vsi naslovi jedi, pa tudi štirje recepti v celoti so napisani v koroškem narečju. Predstavljene so koroške kulinarične posebnosti, podprte z ilustracijami in tudi reki, odlomki proze in poezije koroških avtorjev, povezanih s koroško kulinariko. Značilni in grafično izpostavljeni srčki iz koroškega rženega kruha so znak avtoričine ljubezni do Koroške.
Knjiga je dragocena tako za sedanje kot za bodoče rodove, saj ohranja marsikatero staro jed, ki bi utonila v pozabo. Prihodnjim rodovom prinaša kulinariko iz preteklosti.
Nastala je ob neprofitnem sodelovanju ključnih desetih oseb in izšla junija 2022. Vsebuje več kot 120 strani formata 190 x 25, naklada je 300 izvodov. Je luksuznega izgleda in primerna za darilo. Dosegljiva pri založniku CERDONIS, info@cerdonis.si, 031 627 496. Cena je le 19,90 EUR.
-----------------------------------
Knjigo krasi oblikovanje Nataše Vuga, uvodno besedilo etnologinje in muzejske svetovalke Brigite Rajšter ter recenzija etnologa, zasl. prof. Janeza Bogataja. Skrb za dialekt je prevzela profesorica Iva Potočnik, za fotografije pa Tomo Jeseničnik. Ilustracije je prispevala Alma Mimi Arnold, Bernarda Lasan pa okrasitev jedi za fotografiranje in vsestransko pomoč pri projektu. Tekst na zadnji platnici in podporo ob nastajanju knjige je nudila Vlasta Nussdorfer. Anuška Viher – Hiša Viher iz Vuzenice je zaslužna, med drugim, tudi za pripravo jedi za fotografiranje.

NEPROFITNO DELOVANJE
Doroteja Omahen: uredništvo, iskanje založnika, zbiranje in proučevanje starih receptov na terenu, avtorstvo 16 receptov in besedil o koroških kulinaričnih posebnostih, izbor koroške poezije in proze povezane, s kulinariko, priprava 20 jedi in plačilo fotografiranja, plačilo stroškov lektoriranja, plačilo izdelave pravnega mnenja Avtorske agencije Slovenije
kustosinja Brigita Rajšter, univ. dipl. etn. in prof. zgod., Koroški pokrajinski muzej: strokovna pomoč, svetovanje pri izbiri receptov in besedilo Knjigi na pot
Nataša Vuga, Arnoldvuga+: oblikovanje
Zasl. prof. Janez Bogataj: recenzija
Anuška Viher: Hiša Viher iz Vuzenice: priprava jedi, avtorstvo 6 receptov
Koroški pokrajinski muzej: 25 fotografij jedi, avtor Tomo Jeseničnik (iz muzejskega arhiva)
Bernarda Lasan: okrasitev jedi za fotografiranje in pomoč pri projektu
Iva Potočnik: zapisi v narečju
Vlasta Nussdorfer: besedilo na zadnji platnici in podpora pri nastajanju knjige
mag. Olga Paulič: podpora pri nastajanju knjige
Alma Mimi Arnold: ilustracije

NaslovnicaDoroteja Omahen, avtorica in urednicaSodelavci pri knjigi, ob predstavitvi knjige v Muzeju Slovenj GradecAvtorica ob obloženi degustacijski mizi
© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE