Prireditve

Solinarska kulinarika

Občina: Piran
Regija: Obalno-kraška regija

Lokacija dogodka:
Monfort, nekdanje skladišče soli, Obala 8

Kontakt za prijave / informacije:
Pomorski muzej - Museo del mare "Sergej Mašera" Piran - Pirano; Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran; Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Piran

Spletna stran:
http://www.pomorskimuzej.si; comunitapirano.com

Organizator:
Pomorski muzej - Museo del mare "Sergej Mašera" Piran - Pirano, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran/Comunità autogestita della nazionalità italiana, ZVKDS, OE Piran/ITBCS, UT di Pirano


Skupnost Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Krajinski park Sečoveljske soline, Soline d.o.o.

Čas dogodka
05. 10. 2022, 18.00

Opis dogodka

S predstavitvijo in prikazi značilnih receptov in jedi, ki so povezani z delom in življenjem v solinah, želimo prispevati k spoznavanju, vrednotenju, varovanju in ohranjanju še vedno žive, a tudi vse bolj ogrožene in izginjajoče solinarske dediščine. Projekt je nastal in se razvija kot plod skupnega sodelovanja več zavodov in društev ter drugih pripadnikov sodelujoče in pridružene javnosti.

Podrobnejši opis dogodka

V letošnjem letu, ko so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni trajnosti dediščini s pomenljivim naslovom Vztrajnostna dediščina, bomo v skupnem sodelovanju Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran, upravljavcem Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o. in Župnijo Sečovlje pripravili tretjo izvedbo projekta Solinarska kulinarika, ki poleg preučevanja in predstavitve vključuje tudi pripravo tradicionalnih solinarskih jedi. Sodelovanje ter spoštovanje človeka in narave si v solinskem okolju Sečoveljskih solin že stoletja podajata roki. Človek je za potrebe pridobivanja soli skozi stoletja oblikoval edinstveno kulturno krajino. S tankočutnim odnosom je bil ustvarjen zgledni ravnovesni ekološki stik med človekovimi potrebami, delovanjem in okoljsko trajnostno vzdržnostjo. Z dogodki želimo med drugim poudariti pomen ohranjanja lokalnih ekoloških obrti, ki jo dediščina Piranskih solin nedvomno predstavlja. Letošnja izvedba projekta nas spominja, da je dediščina v osnovi trajnostna in izhaja iz človekovega pravičnega odnosa do okolja, prenašanja tradicij in znanj, ki slonijo k uporabi virov iz lokalnega okolja. Kot taka nam je lahko navdih pri mnogih področjih v sedanjosti in osnova za našo trajnostno prihodnost. Tudi letošnji dogodki bodo potekali na različnih krajih, povezanih s solinarsko dediščino. S predstavitvijo solinarske kulinarike kot del življenja in dela piranskih solinah, ter spoznavanjem solinskega ekosistema želimo prispevati k vrednotenju, varovanju in ohranjanju še vedno žive solinarske dediščine.

Dostopnost
Dostopno za slepe in slabovidne
Dostopno za gluhe in naglušne
Dostopno za gibalno ovirane
Dostopno za intelektualno ovirane osebe

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE