UMETNOST PRIPRAVE HRANE IZ ČASA ANTIKE
Občina:
Šentjur pri Celju
Regija:
Savinjska regija
Lokacija dogodka:
Center kuture Gustav, Ulica Dušana Kvedra 16, 3230 Šentjur
Kontakt za prijave / informacije:
tanja.gobec@gmail.com
Organizator:
Društvo Skrinja
Razvojna agencija Kozjansko
Čas dogodka
07. 10. 2023, 10:00
Opis dogodka
Rifnik je bil poseljen že vse od mlajše kamene dobe in je sedaj preurejen v arheološki park na mestu največje poznoantične naselbine na Slovenskem. Ogled in obisk Rifnika je možen v vsakem vremenu, prav tako pa so dostopni za ogled posamezni predmeti v Muzeju Rifnik v Zgornjem trgu.
Podrobnejši opis dogodka
Za približno osvetlitev življenja ljudi, ki so stoletja pred nami zasedali to področje bomo izvedli delavnico priprave hrane »nekoč«. Kot je poznano so arheologi že lahko približno »ugotovili« kako so se takrat prehranjevali. Seveda, pa se pri pripravi lahko posvetimo tudi na tak način, da je hrana užitna v današnjem času. Repliko kuhanja v času Rimljanov bo izvedla arheologinja Polona Janežič, ki se je izobraževala na to temo tudi v muzeju na prostem Nykøbing Falsterj v Middelaldercentret na Danskem. To so redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine, katero v letošnjem letu vsebuje širša vseevropska tema Nesnovna kulturna dediščina (Living heritage).