Solinarska kulinarika
Občina:
Piran
Regija:
Obalno-kraška regija
Lokacija dogodka:
Skladišče soli Monfort, Obala 8, Portorož
Kontakt za prijave / informacije:
Matjaž Kljun, 041440936
Spletna stran:
https://www.zvkds.si/solinarska-kulinarika-2024/
Organizator:
Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Piran, Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran, Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran
Čas dogodka
02. 10. 2024, 18:00
Opis dogodka
S predstavitvijo in prikazi priprave različnih receptov in jedi, ki so povezani z delom in življenjem v solinah, želimo prispevati k spoznavanju, vrednotenju, varovanju in ohranjanju še vedno žive, a tudi vse bolj ogrožene solinarske dediščine.
Podrobnejši opis dogodka
Soline, sol, delo in ljudje. V letu 2024, ko so Dnevi evropske kulturne dediščine posvečeni dediščini kulturnih poti, mreženju in povezav, bo potekala peta izvedba projekta Solinarska kulinarika. Projekt je poleg spoznavanja kulturne krajine solin, solinarskih veščin in življenja osredinjen na preučevanju, predstavitvi in pripravi jedi povezanih s kulturo bivanja in dela v solinah. Solinarska dejavnost izoblikovana v Piranskih solinah predstavlja upoštevanje, vključevanje in sodelovanje človeka z okoljem solin. Zahteva priznavanje soodvisnosti in enakovrednosti, ki ga vzpostavlja solinarstvo z vsakodnevnim in predanim izvajanjem. Večstoletno udejstvovanje in tenkočutna skrb za solinski prostor sta omogočili zgledno ravnovesje med človekovimi delom in potrebami ter ekološko vzdržnostjo. Solinarstvo je spodbujalo razvoj priobalnih mest ter vzpostavilo številne trgovske poti in človeške vezi. Sporočilo letošnje izvedbe je zato v učenju, obujanju in ohranjanju izjemne kulturne dediščine solin in solinarstva. Dogodki bodo tudi v letošnjem letu potekali na različnih krajih povezanih s solinarsko dediščino. Vključujejo pester program, ki zaobjema tudi predavanja, pogovore, ustvarjalne delavnice in druge spremljevalne vsebine.