Prireditve

Odprtje razstave Zdravljeni v zavetju gozda: Partizanske bolnice v Kočevskem rogu, gostujoča razstava Dolenjskega muzeja

Občina: Cerkno
Regija: Goriška regija

Lokacija dogodka:
Cerkljanski muzej, Bevkova 12, 5282 Cerkno

Link dogodka:
Link dogodka

Kontakt za prijave / informacije:
Milojka Magajne

Spletna stran:
http://www.muzej-idrija-cerkno.si

Organizator:
Mestni muzej Idrija


Dolenjski muzej Novo mesto

Čas dogodka
04. 10. 2024 - 07. 12. 2024, 18:00
Odpiralni čas: to-pet: 10:00-15:00; sob in ned: 10:00-17:00; po: zaprto

Opis dogodka

Partizanska bolnica Franja je bila del dobro organizirane mreže skritih partizanskih bolnišnic, ki so jih najprej začeli graditi v Kočevskem Rogu. V sklopu aktivnosti, ki jih je Mestni muzej Idrija načrtoval v letu 2024 z namenom opozarjanja na pomen dediščine Franje in njenega ohranjanje je tudi gostujoča razstava Dolenjskega muzeja, ki govori prav o bolnicah v Kočevskem Rogu.

Podrobnejši opis dogodka

Partizanska bolnica Franja je bila del dobro organizirane mreže skritih partizanskih bolnišnic, ki so jih najprej začeli graditi v Kočevskem Rogu. V sklopu aktivnosti, ki jih je Mestni muzej Idrija načrtoval v letu 2024 z namenom opozarjanja na pomen dediščine Franje in njenega ohranjanje je tudi gostujoča razstava Dolenjskega muzeja, ki govori prav o bolnicah v Kočevskem Rogu. Izpostavljeni sta ohranjeni bolnici Jelendol in Zgornji Hrastnik, ki sta spomenika državnega pomena in za kateri opravlja Dolenjski muzej muzejsko službo. Partizanske bolnice nam pripovedujejo o pomenu povezovanja in sodelovanja, čemur tudi muzeji posvečamo veliko pozornosti. Izmenjave muzejskih razstav, predavanj in soorganizacija različnih dogodkov, pomenijo izmenjavo izkušenj, nas bogatijo in krepijo zavest o naši skupni zgodovini.

Starostne skupine
Osnovna šola - 3. triada
Srednja šola

Prizor z razstave
© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE