Prireditve

Solinarska kulinarika

Občina: Piran
Regija: Obalno-kraška regija

Lokacija dogodka:
Razstavišče Monfort, nekdanje skladišče soli

Kontakt za prijave / informacije:
Veronika Bjelica, Pomorski muzej

Spletna stran:
http://www.pomorskimuzej.si

Organizator:
Pomorski muzej - Museo del mare "Sergej Mašera" Piran - Pirano


Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, ZVKDS, Krajinskia park Sečoveljske soline in Soline d.o.o., Solinarska družina, Znanstveno raziskovalno središče Koper

Čas dogodka
08. 10. 2025, 17.00

Opis dogodka

Projekt Solinarske kulinarike, ki poteka že od maja, je namenjen predvsem ozaveščanju o pomenu in ohranjanju prostora solin ter bogate solinarske dediščine. Zaključni dogodek bo potekal v nekdanjem skladišču soli Monfort, kjer bo predstavljena vsebina dosedanjih aktivnosti. Dr. Flavio Bonin bo imel predavanje o zgodovini skladiščenja soli, predstavila pa se bo tudi etnografska skupina La Famea dei salineri (Solinarska družina), ki oživlja tradicije življenja in dela v soli.

Podrobnejši opis dogodka

Piransko solinarstvo je primer večstoletnega skrbnega in tankočutnega odnosa človeka do okolja. Oblikovano ravnovesje med človekovo rabo prostora in spoštovanjem naravnih značilnosti je pomemben vir ekološkega znanja in navdiha, od katerih je odvisna tudi naša prihodnost. Letošnja izvedba Solinarske kulinarike poteka na različnih lokacijah, povezanih s solinarsko dediščino. Namenjena je predvsem širjenju zavesti o pomenu in ohranjanju prostora solin in solinarske dediščine. Sestavlja jo pester program, ki zaobjema razstave, predavanja, pogovore, delavnice in druge spremljevalne dejavnosti. Zaključni dogodek projekta bo potekal v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine v nekdanjem skladišču soli Monfort. Predstavljena bo vsebina dotedanjih srečanj. Dr. Flavio Bonin bo imel predavanje o zgodovini skladiščenja soli, dogodek pa bo obogatila tudi predstavitev etnografske skupine La Famea dei salineri (Solinarska družina), ki oživlja tradicije življenja in dela v solinah ter tako ohranja spomin na identiteto tega edinstvenega prostora. Solinarska kulinarika 2025 nastaja v skupni organizaciji in sodelovanju: Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Piran s Skupnostjo Italijanov »Giuseppe Tartini« Piran, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, upravljalcem Krajinskega parka Sečoveljske soline, podjetjem Soline d.o.o., etnografske skupine Solinarska družina, Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Združenjem Muzofil in drugimi …

Dostopnost
Dostopno za slepe in slabovidne
Dostopno za gibalno ovirane
Dostopno za intelektualno ovirane osebe

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE