Predstavitev dogodka KULINARIČNI VRTILJAK v okviru DEKD in TKD, 8. 10. 2020 V četrtek, 8. 10. 2020, je v VDC Tolmin potekal dogodek z naslovom Kulinarični vrtiljak. Dogodek je bil zaradi trenutnih razmer in sprejetih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni Covid 19, namenjen samo uporabnikom in zaposlenim v VDC Tolmin. Na začetku dogodka je uporabnica skupaj z zaposleno naredila kratek uvod v dogajanje, in sicer povedali sta, kaj vse spada pod kulturno dediščino. Pri tem sta se osredotočili na dediščino hrane v Zgornjem Posočju. Ena uporabnica je prebrala dve zgodbi povezani s hrano, in sicer o Palbinski lakoti in o Friki. Uporabniki so si lahko na stojnicah ogledali pripravo prave tolminske frike in skutnih štrukljev. Spoznali smo razne pridelke z vrta, domače marmelade, sokove, ipd., ki smo jih v VDC Tolmin pripravili za ozimnico. Poleg tega so lahko uporabniki in zaposleni pokušali tradicionalne tolminske jedi, ki jih radi jemo še danes: budle, ajdove žgance z ocvirki, skuto in krompir, friko in skutne štruklje. Poleg hrane so si na stojnicah lahko ogledali tudi stare predmete, ki so jih naši predniki uporabljali pri pripravi hrane, in sicer: pinja za izdelavo masla, brštulin , v kateri so pražili ječmen ali kavo, ognjišče s kotlom ipd. En uporabnik je predstavil postopek izdelave pručk iz lesa. Razstavljene so bile tudi voščilnice iz papirja, stare razglednice, razni recepti in kuharice za pripravo pravih tradicionalnih jedi. Program so popestrili pevci in glasbeniki VDC Tolmin. Zapeli in zaigrali so tolminsko ljudsko »Pa pride dal z graščince…«, Po Koroškem, po Kranjskem že ajda zori…« Preživeli smo lep dopoldan ob degustaciji dobrih starih tradicionalnih jedi. Cilj dogodka je bil predstavitev in spoznavanje hrane, starih predmetov povezanih s hrano kot pomemben del kulturne dediščine. Lep pozdrav! Mag. Janja Barič, skupinski habilitator Damjan Cvek, skupinski habilitator