PROJEKT OŠ RIHARDA JAKOPIČA: DOBER TEK! POSTREŽENO S ČEPCEM DEDIŠČINE.

TEDEN KULTURNE DEDIŠČINE V 1. c-RAZREDU
To je bil teden poln novega znanja, izzivov, koristnih nasvetov. Učenci so v šolo prinašali kuharske recepte svojih babic, kuharske knjige ter sličice starih jedi. Našteto je krasilo našo učilnico in okrepilo zanimanje za kuhanje/peko po receptih naših babic. 
Posebno pozornost smo namenili peki kruha in si ob tem ogledali postopek peke starejše gospe, ki še danes, pri devetdesetih letih, enkrat tedensko peče hlebčke za vseh svojih šest otrok in vnuke. Pri tem ji pomaga vnukinja, ki želi ohranjati tradicijo in svoje najbližje razvajati z odličnim domačim kruhom. Učenci so bili nad predstavitvijo postopka navdušeni, posebej zanimiva se jim je zdela peka v stari krušni peči. 
Ob prebiranju pravljice Kruhek je šel po svetu (avtorica Tatjana Jamnik Pocajt) smo izpostavili skromnost in primerjali raznolikost jedi včasih in danes. Učenci so razumevanje zgodbe podkrepili z ilustracijami, ki so jih morali narisati v pravilnem časovnem nizu. 
Medpredmetnega povezovanja v 1. c-razredu v tem tednu ni manjkalo. Stalno prepletanje pogovora o starih jedeh, zbiranja materiala, branja smo nadgradili še z ustvarjanjem, ko so učenci pri likovni umetnosti iz kolaž papirja izdelali jabolko. 
V tednu kulturne dediščine so učenci obudili spomine na počitnikovanje pri starih starših. Spomnili so se okusov odličnih ajdovih žgancev za zajtrk, babičine goveje juhe za kosilo in prosene kaše za večerjo … Mmm, v učilnici je kar zadišalo!

 

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE