Skladatelji in zdravniki Ipavci so zdravili tudi z zelišči. Bili so strokovnjaki za bolne oči in so za zdravljenje predlagali npr. poparek s kopriv. Chef Borut Jovan pa je v letu, ko je Slovenija dobila prestižni naziv Evropska gastronomska regija, pa je v prijetni tri-urni delavnici skupaj z udeleženci pripravil krompirjeve svaljke (njoke) s koprivami v omaki iz dimljene postrvi. Za glavno jed so pripravili zorjene goveje steake, kodrolistni ohrovt ter sladki krompir. Ker pa je Gustav Ipavec skupaj s prijateljem sadjarjem Ferdinandom Ripšlom nacepil avtohtono slovensko jabolko bogatinko, je Borut za sladico izbral moderno sladico, kjer je vključil jabolka, ajdov biskvit in mousse iz bele čokolade. Udeleženci so bili nad okusi navdušeni, z veseljem, so tudi pomagali pri pripravi in si skrbno zapisali recepte in izvedeli še veliko malih skrivnosti kuharskega mojstra Boruta.