Zavodska prežganka

V Zavodu sv. Stanislava je tudi ob letošnjih DEKD ustvarjalno in živahno: pripravili smo razstavo različnih izdelkov, ki so jih naši otroci, učenci in dijaki skupaj s svojimi mentorji pripravili na temo Dober tek!. Otroci iz Vrtca Dobrega pastirja so ustvarili pravi slovenski krožnik z ajdovimi žganci, zeljem in kranjsko klobaso, kremno rezino in prekmursko gibanico, pozabili pa niso niti na slastno grozdje, iz katerega vinogradniki v Sloveniji pridelajo kakovostna vina; na papir so prenesli tudi podobo potice. Posebno mesto pa si na razstavi zasluži tudi ponos Slovenije, kranjska sivka, zaradi katere Slovenci uživamo odličen domač med. Na tematiko slovenskega tradicionalnega zajtrka pa so nastale tudi panjske končnice. Učenci OŠ Alojzija Šuštarja so izdali čisto pravo kuharsko knjigo Šuštarske kuharije – za razstavo so izbrali nekaj fotografij in receptov tradicionalnih jedi, ki jih pripravljajo pri pouku, pripravili pa so tudi predstavitev nove kuharice v šolski knjižnici – uvodni recept v kuharici pa je seveda tradicionalna zavodska prežganka, ki je bila običajna jed v predvojnem zavodu in so jo nato tradicionalno postregli po ponovni ustanovitvi zavoda nekdanjim zavodarjem ob prazniku sv. Stanislava; zbrali so tudi pesmi sedmošolcev, ki so kuharske recepte napisali kar v verzni obliki. Razstavili smo tudi projektne naloge dijakov Škofijske klasične gimnazije na letošnjo temo DEKD: zbirke receptov dobrot iz babičine kuhinje, tradicionalnih jedi z različnih koncev Slovenije, zdravilnih zelišč, predstavitve izdelave sira na tradicionalen način v Zgornjem Posočju in še marsikaj.

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE