Kaj diši v Vrtcu Tržič

Letošnje dneve evropske kulturne dediščine smo otrokom predstavili na temo Kaj diši? Otrokom smo pripravili zanimive dejavnosti na temo hrane. Nekaj oddelkov si je ogledalo razstavo Prata, sovata pa tenstan krompir, ki je bila lahko odlično izhodišče za raziskovanje. Skupaj smo spoznavali različne recepte. Poskusili smo jih tudi preoblikovati tako, da so bili razumljivi otrokom. S tem smo spoznali tudi nekaj tradicionalnih tržiških jedi, spoznali kuharske pripomočke in sestavine ter postopek priprave hrane. Proces smo zaznavali z različnimi občutki, pri tem smo vonjali, tipali in okušali. Težje jedi, ki jih sami nismo mogli pripraviti, so nam pripravili naši kuharji, ki so prijazno skuhali tržiške jedi in jih dodali na jedilnik. 
Vsak oddelek in enota se je raziskovanja teme lotila na svojevrsten način. Zanimivo je bilo tako otrokom kot nam opazovati različna raziskovanja. Pripravili smo veliko jedi in napitkov, kot na primer različne  kompote, žemljice, tržiško fliko, kislo mleko, jabolka v testu, šmorn, skutne štruklje, polento, zmleli smo ajdovo moko in naredili žgance, pekli kostanj, spekli smo kruh in ga delili med druge, spoznali smo sušenje jabolčnih krhljev in druge jedi.
Zares dobro je dišalo po celotnem vrtcu. Jedi pa smo predstavili tudi drugim. V eni izmed enot smo pripravili »Palčkovo tržnico dobrih jedi«, kjer so otroci lahko poskusili dobrote ostalih oddelkov. Po vseh enotah smo spoznavali tudi ljudske pesmi in plese, igre in se oblekli v stara oblačila. Ogledali smo si vrtčevsko kuhinjo in spoznali staro črno kuhinjo. Poskusili smo jesti z lesenimi žlicami ter spoznali, kako so včasih obdelovali zemljo. Spoznali smo zanimive stvari v povezavi z našo dediščino, ki je zelo pomembna, zato je prav, da jo delimo z najmlajšimi. 

 

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE