Od pšeničke do potičke

Letošnje Dneve evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, pod naslovom Dober tek, smo obeležili tudi v prvem triletju OŠ Frana Metelka Škocjan. Temo smo vnesli v naravoslovni, športni in tehniški dan. S tem smo spodbudili učence k razmišljanju in zavedanju pomena kulturne dediščine ter krepili in razvijali ustvarjalnost na več področjih.

30. 9. 2021 smo izvedli naravoslovni dan Od pšeničke do potičke – Vse o ajdi. Letošnja tema DEKD lepo sovpada tudi z našim Unescovim nacionalnim projektom Od pšeničke do potičke, ki na naši šoli poteka že šesto leto. Z učenci smo tako načrtovali tri delavnice, kuharsko, plesno ter pravljično. V kuharski delavnici so si učenci pripravili zdrav obrok, ajdovo kašo s sadjem. Ajdovo kašo ter sadje smo pridobili iz lokalnega okolja, s čimer smo pri učencih ozavestili tudi pomen lokalno pridelane hrane. Ajdo smo poiskali v zgodbah, pravljica in pesmicah. Prisluhnili so zgodbi Rad bi zvedel več… o Ajdi, avtorice Vide Škrabanja. Za gibanje pa smo poskrbeli v plesni dejavnosti, kjer so učenci prepevali ljudsko pesem Po koroškem, po kranjskem ter ob njej tudi zaplesali. Poskrbeli smo tudi za medgeneracijsko sodelovanje, saj nas je med naravoslovnim dnem obiskala tudi babica enega izmed učencev, ki nam je predstavila ajdo ter žetev nekoč.

V petek, 1. 10. 2021 smo s športnim dnem – pohod po Mlinarjevi poti poskrbeli za zdrav duh v zdravem telesu. Pohod smo združili s spoznavanjem dediščine mlinarstva v naši okolici. Ogledali smo si Košakov mlin, Sedlarjev mlin… Med potjo smo reševali zabavne naloge in izzive.  Pri potoku Čolnišček nas je pričakala perica, ki si je ob pranju perila veselo prepevala. 

Pohod smo zaključili v Vajsovem mlinu. Ogledali smo si notranjost mlina z etnološko zbirko. Mlinarica pa nas je postregla z ajdovim pecivom in domačim čajem.

Dejavnosti, povezane z dnevi kulturne dediščine, smo nadaljevali tudi v tednu otroka. Izvedli smo tehniški dan, kjer smo izdelovali blazinice. Učenci so se z navdušenjem lotili šivanja blazinic ter polnjenja z ajdovimi luščinami oziroma z ajdovo kašo.  

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE