Učenci Podružnice Birčna vas so s projektom pričeli v šolskem letu 2020/2021. Sodelovali so vsi učenci podružnice. Naslov našega dogodka je V vsaki kuhinji drugače diši. Tak naslov smo si izbrali, ker smo ugotovili, da vsaka gospodinja v svojo kuho vnaša male trike, ki naredijo njene jedi posebne. Projekt smo pričeli z anketo, ki so jo učenci posredovali svojim staršem, starim staršem in ostalim sorodnikom. Prosili smo jih, da nam posredujejo zanimive recepte iz svoje mladosti ali sedanjosti. Prav tako smo jih prosili, da opišejo dogodke iz mladosti, običaje in navade, povezane s hrano. Učenci so v okviru dela na domu en dan dejavnosti namenili pogovoru o zdravem zajtrku in zdravi prehrani. Njihova naloga je bial, da sestavijo svoj jedilnik in s pomočjo staršev skuhajo en obrok. Učenci so pri pripravi hrane zelo uživali. V okviru pouka so učenci likovno ustvarjali na temo hrane, spoznavali ljudske pesmi in običaje. V mesecu septembru nas je obiskal parašportnik Primož Jeralič, ki je učencem predal svojo življenjsko zgodbo in jih opozoril na pomen športa in gibanja za zdravje ter pomen pozitivne motivacije. Projekt smo zaključili z naravoslovnim dnevom, ki je sovpadal z obletnico naše šole, takoimenovani Mihaelov dan. Učenci so si sami izbrali Mihaelovo kosilo, ki je bilo tokrat dunajski zrezek, pražen krompir, solata in limonada. Na ta dan so učenci v posameznih razredih spoznavali tradicionalne slovenske jedi, vsak razred pa se je osredotočil na posamezno surovino, ki v naši prehrani prevladuje. Prvošolci so spoznavali pšenico in pšenične izdelke, si ogledali kamišibaj Rdeča kokoška in ustvarjali na to temo. Drugošolci so spoznavali koruzo ter spoznali pesem Sladkosned, ki so jo gledališko uprizorili ter se pogovorili o slabosti sladkarij. Tretješolci so spoznavali krompir in izdelovali krompirjeve pečatnike, četrtošolci pa so spoznali ajdo ter naredili imitacije lectovih src. Petošolci so pisali recepte za čudežno juho ter se pogovarjali o zdravih obrokih. Vsi učenci so si ogledali razstavo starih kmečkih predmetov, povezanih s kuhanjem, učiteljice Majde Kolenc. Prav tako je vsak razred pripravil točko na temo hrane, ki smo jo posneli in nato združili v skupni posnetek prireditve. Vse izdelke, torej ankete, likovne izdelke, recepte smo zbrali v priložnostnem glasilu z naslovom Kuharske bukve podružnice.