Od zapiskov za kuhinjo Hotela Triglav (1925) do knjige receptov

V torek, 28. septembra 2021 smo v sodelovanju Zgodovinski arhiv Celje, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in MESTNI MUZEJ KRŠKO, predstavili knjigo S t o l e t n i k u h a r s k i z a p i s k i z a s o d o b n o r a b o. S predstavitvijo smo se vključili v dogajanja ob Dnevi evropske kulturne dediščine / European heritage Days in Slovenia in projekta Slovenija gastronomska regija 2021. V Mestnem muzeju Krško smo se s tem dogodkom spomnili tudi 100. obletnice rojstva kuharja Ivana Ivačiča. Zgodovinski arhiv Celje hrani zapiske receptov, ki so bili v začetku 20. st. urejeni za hotel Triglav v Sevnici, v svojem »življenju« pa so zašli tudi v današnjo Brestanico. Mentorji za pouk kuhanja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem so z učenci pripravili izbor receptov in jih »prevedli« v obliko za sodobno rabo. Oskar Zoran Zelič pa je avtor besedila Hotel Triglav v Sevnici. Dogodek so sooblikovali dr. Borut Batagelj, direktor Zgodovinskega arhiva Celje, Oskar Zoran Zelič in dr. Helena Rožman. Ob zaključku smo nekaj sladkih dobrot, ki so jih po receptih iz zapiskov za kuhinjo Hotela Triglav pripravile članice Društva kmetic Krško - Aktiv kmečkih žena Sremič, tudi okušali. Foto: Anita Radkovič, arhiv MMK

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE