Iz Gorjupove šole nekaj diši… V petek, 8. oktobra 2021, so vsi učenci Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki v okviru dneva dejavnosti raziskovali pomen in vlogo kulturne in naravne dediščine domačega kraja na temo Dober tek! Spoznavali, raziskovali, ustvarjali, pripravili so tradicionalne jedi. Učenci 1. razreda so spoznali postopek čiščenja, ribanja in kisanja zelja ter pripravili bele koruzne ter ajdove žgance. Učenci 2. razreda so spoznavali sadjarstvo in suho sadje. Pripravili so štrukeljčke iz vzhajanega testa in nadevom iz suhega sadja. Učenci 3. razreda so spoznavali potek trgatve nekoč in si ogledali staro posodo, naprave in pripomočke za trgatev. Učenci 4. razreda so obiskali muzej na prostem Pleterje in izdelali pletenice in ptičke iz testa ter pripravili proseno kašo s suhimi slivami za peko v krušni peči. Učenci 5. razreda so zbirali recepte za pripravo kruha, fotografije krušnih peči, orodja za peko kruha. Spoznali in pripravili so droži iz ržene moke in spekli kruh. Učenci 6. razreda so spoznavali stare sorte jabolk, raziskovali, spoznali pomen jabolk za zdravje, zbirali recepte, pripravili sladico iz jabolk in pri tem tekmovali kdo bo naredil najdaljši olupek, zapeli ljudsko pesem Jabolko rudeče in si poslikali majice z jabolkami in napisom Jaz sem CARjevič. Učenci 7. razreda so spoznavali gostinsko ponudbo danes in nekoč v občini Kostanjevica na Krki, učenci 8. razreda so si ogledali mlin in spoznavali vrste moke in spekli kruh. Učenci 9. razreda so obiskali Pleteršnikovo domačijo v Pišecah in pisali stare recepte. Svoje delo, raziskovanja, spoznanja so učenci zapisali, fotografirali in predstavili na razstavi in objavili na spletni strani šole.