

Društvo Univerza za tretje obdobje Ilirska Bistrica se je vključila v DEKD 21. Slušateljice iz skupine Spoznavajmo svet in domovino so raziskale, kaj smo jedli v naših krajih do srede 20. stoletja: ob delavnikih, nedeljah, praznikih, večjih kmečkih opravilih in ob posebnih dogodkih. Priložile smo recepte, fotografije, pripovedke, intervju z lastniki Turistične kmetije Jenezinovi, z Ratečevega Brda. Učenci Osnovne šole Toneta Tomšiča Knežak so s svojim prispevkom potrdili, da se je prehrana v 21. stoletju spremenila. Na jedilniku so tudi nove jedi in nove navade prehranjevanja. Najpomembnejša ugotovitev pa je, da večina starih okusov »iz novih loncev« vztrajajo na naših krožnikih! Knjižica, ki smo jo za to priložnost izdali, pa bo pomagala, da bodo tudi mladi na svoje jedilnike še dolgo uvrščali stare okuse.