Medene dobrote

Tudi v letošnjem letu je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije organiziral »Teden Evropske kulturne dediščine«. Naslovna tema dogodka je bila »Dober tek!«. Na osnovni šoli Domžale smo se prijavili na razpis z delavnico »Medene dobrote«. Učenci 3. c razreda smo v ponedeljek, 27.9.2021 v času podaljšanega bivanja pekli medenjake. Med vsemi sladkimi recepti smo se odločili, da poskusimo pripraviti Pepperjeve medenjake. Izbrali smo star recept iz kuharske knjige,ki je izšla pred 50 leti pri Mohorjevi družbi. Ogledali smo si še nekaj starih kuharskih knjig. Ugotavljali smo, da so bile te knjige nekoč bolj dolgočasne, brez fotografij in na hrapavem papirju. Za pripravo medenjakov smo se odločili, ker se na šoli poskušamo ukvarjati s ćebelarstvom in smo za sladilo uporabili med. Poleg tega je recept vseboval zelo malo sladkorja za pripravo piškotov, kar se nam zdi zdravo. Najprej smo s skupnimi močmi oblikovali testo po receptu. Nato so učenci po manjših skupinicah testo razvaljali in z modelčki oblikovali piškote. V dobro segreti pečici smo jih nato spekli. Naša učilnica je dišala po cimetu in praznikih. Vmes je nastalo nekaj fotografij, ki so na ogled spodaj. Peka je zelo uspela in učenci bi z veseljem ponovili takšno delavnico. Domžale, 29. 9. 2021 Jana Tomažič-Ličen, mentorica

 
© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE