Tudi letos smo se na naši šoli odločili, da bomo sodelovali pri projektu Dnevi evropske in kulturne dediščine, ki tokrat potekajo pod geslom »Dober tek!«. Najprej smo dogodek poimenovali Skrb za poln želodček v literarni zgodovini, nato pa smo se premislili in pozornost namenili obdobju razsvetljenstva, ki ga v 8. razredih spoznavamo.
V torek, 28. 9. 2021, smo v 8. razredih izvedli kulturni dan, ki smo ga poimenovali »Vodnik po Vodnikovih Kuharskih bukvah« in tako slovenščino povezali s kulinariko in likovno umetnostjo. V uvodnem delu smo razpravljali o razsvetljenstvu, pomembnih dogodkih iz tega časa, kulinariki v 18. stoletju in o Valentinu Vodniku, ki je avtor Kuharskih bukev, prve kuharske knjige v slovenščini.
Naše delo je potekalo v različnih delavnicah. Najprej smo si iz Vodnikovih kuharskih bukev, ki so napisane v bohoričici, izbrali poljuben recept ter ga preoblikovali v sodobno slovenščino. Oba recepta smo nato namestili na papirnate predpasnike, ki smo jih tudi poljubno okrasili. Sledili pa sta še izdelava slikopisa izbranih receptov in njihova pretvorba v verze.
Ob zaključku kulturnega dne smo bili zadovoljni s svojim delom, naše izdelke pa smo razstavili tudi v šolski avli.