Že diši iz črne kuhinje

V okviru projekta DEKD - Dober tek!, smo z učenci spoznavali stare jedi v Hotedršici. Obiskali smo črno kuhinjo, ki je pomembna kulturna dediščina naše vasi. Gospa Jožica Nagode nam je predstavila, kako so včasih živeli, kako so kuhali, kaj so kuhali in izvedeli smo veliko novih stvari. Predvsem pa smo se osredotočili na zanimiv običaj - VAHTOVANJE. Kaj je to? Običaj je potekal na dan pred vsemi svetimi (31. 10.), pred ''vahtom''. Gospodinje so takrat spekle ''vahče''. To so bili majhni kruhki, ki so nastali iz odvečnega testa za kruh. Bil je za dlan velik hlebček, ki je običajno imel na vrhu križec. Vahče so nabirali revnejši otroci - otroci bajtarjev in kajžarjev, ki so z žaklji hodili od kmetije do kmetije in nabirali kruhke. Doma so jih razdelili še med ostale brate in sestre in se ga do sitega najedli. Tudi na naši šoli smo se preizkusili v peki vahčev. Naredili smo delavnico, kjer je prav vsak lahko zgnetel testo in oblikoval svoj hlebček, ki ga je nato odnesel domov. Zapisali smo tudi recept, da bodo vahče lahko pripravili tudi doma. Navdušenje je bilo veliko in prav zares je dišalo po naši šoli. 

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE