Prireditve

Večje skupine obiskovalcev prosimo, da o udeležbi na dogodku obvestijo organizatorja, kjer dobijo tudi podrobnejše informacije.

E.g., 06/17/2024
pogled

Sprehod skozi obrobje ljubljanske kulturne dediščine: nepremična in nesnovna etnološka kulturna dediščina v mestu - Rajko Muršič

Predavatelj nas bo popeljal po svoji vsakdanji poti v službo od Guncelj do Viča, kjer se srečuje s spomeniki, pomniki in različnimi primeri ter oblikami kulturne dediščine. Posebej bo opozoril na posebnosti etnološkega razumevanja in pojmovanja kulturne dediščine, od nepremične do premične in nesnovne. Spregovoril bo tudi o prostorih dediščine, ki jih izpolnjuje spreminjajoče se življenje.
pogled

Antropologija vonja in vohalna dediščina - Mojca Ramšak

Na predavanju o vonju in vohu ene vodilnih strokovnjakinj na tem področju, etnologinja in filozofinja prof. dr. Mojca Ramšak, bodo predstavljene kulturno specifične značilnosti vonjav, ki sooblikujejo našo pozornost do drugih, družbene odnose in razmerja moči. Po dogodku boste svet okoli sebe (za)vohali z večjim razmislekom.
pogled

Aleš Šafarič: Od reke do bazena. Zgodovina kopanja v Ljubljani

Kratek pregled zgodovine kopanja v Ljubljani. Poudarek bo na najpomembnejših ljubljanskih kopališčih (Špica, Kolezija in Ilirija) ter njihovi vlogi pri razvoju tako rekreativnega kot tekmovalnega plavanja oziroma vodnega športa v 20. stoletju.
pogled

Sledi preteklosti: Poklon življenjski radosti

Knjiga Poklon življenjski radosti je nastala ob 100-letnici rojstva Nika Kralja in je poklon Veronike Kralj Iglič očetu, industrijskemu oblikovalcu, ustvarjalcu in njegovi neizmerni življenjski radosti. Je popis o življenju družine in se bere kot prvoosebna pripoved, ki osvetljuje napore pri doseganju strokovne odličnosti in uveljavitvi v svetovnem merilu.
pogled

Na pot z Almo

Morda še nismo povsem ozavestili, kakšno bogato dediščino nam je zapustila skromna Alma Karlin, ki se je iz rodnega Celja le s kovčkom podala v širni svet. Kar devet let jo je pot vodila po različnih kontinentih, kjer je spoznavala domačine, njihovo kulturo in tradicijo. Vsa opažanja je sproti vestno beležila, s svojimi zapisi pa tudi bralca popelje na potovanje. Del njene življenjske zgodbe bo otrokom na uri pravljic predstavila pravljičarka Petra Kozjan.
pogled

Na pot z Almo

Morda še nismo povsem ozavestili, kakšno bogato dediščino nam je zapustila Alma Karlin, ki se je iz rodnega Celja le s kovčkom podala v širni svet. Kar devet let jo je pot vodila po različnih kontinentih, kjer je spoznavala domačine, njihovo kulturo in tradicijo. Vsa opažanja je sproti vestno beležila, s svojimi zapisi pa tudi bralca popelje na potovanje. Del njene življenjske zgodbe bo otrokom na uri pravljic predstavila pravljičarka Petra Kozjan.

Strani

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE