Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

DEKD in TKD 2021 (25. 9.–9. 10. 2021): Dober tek!

Za vas smo skupaj s tisoči zavzetih posameznikov in blizu petsto organizacijami pripravili pester program skorajda 400 dogodkov in pravi praznik kulturne dediščine. Za rezervacijo obiska in dodatne informacije se obrnite na organizatorja prireditve. Lepo vabljeni!

Program dogodkov in dejavnosti

Vabilo

Obvestilo za javnost

Slovesno Odprtje DEKD in TKD 2021, ki je sicer potekalo v spletnem okolju, je 24. septembra gostil Koroški pokrajinski muzej v rekonstruirani Vurnikovi kuhinji, ki je del razstave Koroška košta. V pozdravnem govoru se je Jernej Hudolin, direktor Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, zahvalil vsem organizatorjem dogodkov. Slavnostni govornik Matjaž Gruden, direktor direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope / Council of Europe pa je poudaril, da so izjemni dosežki tisočev zavzetih posameznikov in slovenske ekipe Dnevov evropske kulturne dediščine v Strasbourgu in po vsej Evropi dobro poznani in spoštovani. S pomočjo naših sodelavcev (Koroški pokrajinski muzej, Kulturno društvo TABOR Podbrezje, Šolski center Nova Gorica, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije) smo se sprehodili po slovenski gastronomski pokrajini. Skorajda zadišalo je po mamljivi hrani. Vabljeni k ogledu na povezavi!

Dnevi evropske kulturne dediščine v oddaji Dobro jutro:

 

MLADI RAZISKOVALCI EVROPSKE DEDIŠČINE

V teku je tudi natečaj Mladi raziskovalci evropske dediščine, namenjen skupinam otrok in mladih. Prijave sprejemamo do 20. oktobra. Osnovni namen natečaja je spodbujanje mladih k ustvarjalnemu raziskovanju, odkrivanju, spoznavanju in razumevanju kulturne dediščine v lokalnem in širšem evropskem prostoru. Natečaj mlade spodbuja k razumevanju pojma dediščina in k temu, da izrazijo svoja stališča o dediščini ter jih ustvarjalno predstavijo preostalemu svetu. Sodelujejo lahko otroci in mladostniki, stari med 6 in 17 let, ki jim je mar za kulturno dediščino.  Navodila za mentorje

 

TEMA DOBER TEK!

V okviru teme Dober tek! želimo skupaj z vami odkrivati recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi, pa naj gre za nepremično, premično ali nesnovno dediščino. Od znanj in spretnosti do šeg in navad; od kulturne krajine do tržnic, kašč, črnih kuhinj in gostiln; od prvih kmetijskih orodij in priprav do kuharskih knjig in pogrinjkov.

S temo Dober tek! se pridružujemo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za nosilko naziva Evropska gastronomska regija 2021. Slovenija si bo z nazivom prizadevala doseči boljšo kakovost življenja v naši regiji, in sicer s poudarjanjem edinstvene kulinarične kulture, izobraževanji za bolj zdravo in sonaravno življenje ter spodbujanjem inovativnosti v gastronomiji. Več v publikaciji Okusiti Slovenijo.

Pa dober tek!

Regionalna srečanja smo nadomestili s spletnim srečanjem. Posnetek in gradiva so dosegljiva na spletnem mestu. Za dodatne informacije pokličite 051 273 305 (Nataša Gorenc) ali 041 365 984 (Milena Antonić).

Rok za oddajo prijav v program dogodkov in dejavnosti v letu 2021 na spletnem mestu je 17. maj 2021.

Vse sodelujoče vabimo k uporabi celostne grafične podobe in pasice (spodaj).

Slovenija v 2. in 36. minuti predvajanja dokumentarnega filma Evropa: skupna dediščina, ki je nastal v produkciji Sveta Evrope, kjer se poklonijo dinamični mreži nacionalnih koordinatorjev in projektnim vodjem dediščinskih skupnosti. Prav tako se zahvaljujejo tisočim lokalnim koordinatorjem in prostovoljcem po vsej Evropi, ki svoj čas namenjajo pripravi Dnevov evropske kulturne dediščine! ❤
Celoten video si oglejte na Youtube youtu.be/xqh5uWXsE6k

Vabljeni k ogledu monotematskih oddaj Televizije Slovenija o Dnevih evropske kulturne dediščine v arhivu RTV Slovenija:

Dnevi evropske kulturne dediščine: Spoznaj? Varuj! Ohrani.31.10.2020, https://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-kulturno-umetniski/174727890Podoba podobe, 15.10.2012, Izkušnja dediščine, https://4d.rtvslo.si/arhiv/podoba-podobe/148094938

Dnevi evropske kulturne dediščine: Dediščina#umetnost#razvedrilo, 1.11.2019, https://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-informativni/174648410Podoba podobe, 30.9.2013, Sto let v dobro dediščine, https://4d.rtvslo.si/arhiv/podoba-podobe/174240797

Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost, 27.10.2018, https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetnis...

Dnevi evropske kulturne dediščine, 28.10.2017, Voda: od mita do arhitekture, https://4d.rtvslo.si/arhiv/dokumentarni-filmi-in-oddaje-kulturno-umetnis...

Podoba podobe, 26.10.2015, Praznovanja, https://4d.rtvslo.si/arhiv/podoba-podobe/174367514

Podoba podobe, 22.10.2014, Dediščina gre v šole, https://4d.rtvslo.si/arhiv/podoba-podobe/174300595

Arhiv

DEKD in TKD 2020

Več o DEKD in TKD 2020 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2019

Več o DEKD in TKD 2019 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2018

Več o DEKD in TKD 2018 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2017

Več o DEKD in TKD 2017 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2016

Več o DEKD in TKD 2016 si lahko preberete v arhivu.

DEKD v Evropi

Slovenija je bila davnega leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve DEKD.

Dnevi evropske kulturne dediščine so, kot pove že ime, skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije.

Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Leto 2015 je bilo v evropskem merilu izjemno uspešno, saj se je večina sodelujočih držav poenotila v skupni temi - industrijski dediščini.

Pod okriljem Sveta Evrope so poleg nacionalnih dostopne tudi skupne spletne strani (http://pjp-eu.coe.int/en/web/ehd-jep/home), na katerih so informacije o organizaciji, ciljih, poslanstvu DEKD kot tudi o sodelujočih državah.

Pred leti je nastal interaktivni spletni portal (www.europeanheritagedays.com), na katerem se je med prvimi dvanajstimi državami predstavlja tudi Slovenija. Privlačni spletni napovednik dogodkov, kjer bodo na enem mestu združeni in predstavljeni vsi evropski dogodki, je mnogo več kot le to. Kaže bogastvo in raznolikost evropske dediščine, saj ponuja enako prepoznavnost na evropskem zemljevidu vsem, še tako oddaljenim prizoriščem septembrskih prireditev. 

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE