Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

(Vz)trajnostna dediščina DEKD in TDK 2022

Zaključno srečanje DEKD in TKD je potekalo 23. novembra 2022 v Mestnem muzeju Ljubljana. Novica je objavljena na povezavi.

Za vas smo skupaj s tisoči zavzetih posameznikov in blizu petsto organizacijami pripravili pester program skorajda 400 dogodkov in pravi praznik kulturne dediščine. Za rezervacijo obiska in dodatne informacije se obrnite na organizatorja prireditve. Lepo vabljeni! 

Program dogodkov in dejavnosti

Tema (Vz)trajnostna dediščina

V letu 2022 je skupna tema držav, ki sodelujejo pri Dnevih evropske kulturne dediščine - Trajnostna dediščina. Evropskemu geslu smo dodali še drug pomen, saj menimo, da lahko z našimi trajnostnimi dejanji pripomoremo k temu, da bo dediščina vz-trajala tudi v prihodnosti.

Dediščina je vedno bila in je trajnostna. Izhaja iz človeka, družine, prenašanja tradicij in znanj, z uporabo virov iz lokalnega okolja. Zato nam je lahko navdih na mnogih področjih našega življenja v sedanjosti in s tem lahko postane osnova za našo trajnostno prihodnost.

Pomembno je vključevanje in aktivacija različnih družbenih skupin, ki pripomoreta k ohranjanju pestrosti in raznolikosti kulturne dediščine. Dediščina tudi pomembno vpliva na boljšo kakovost življenjskega okolja, lahko pripomore k bolj povezani skupnosti in k večjemu razumevanju med različnimi kulturami, zato želimo v njej prepoznavati vire in priložnosti za vsestranski razvoj posameznika, družbe, lokalnih skupnosti in države.

Več o temi (Vz)trajnostna dediščina - posnetek in gradiva Spletnega srečanja DEKD in TKD 2022 so objavljeni na povezavi.

(Vz)trajnostna dediščina - celostna grafična podoba: pdf format, jpg format

Pasica (Vz)trajnostna dediščina: pdf format, jpg format

Kvadrat (Vz)trajnostna dediščina: pdf format, jpg format

 

Dnevi evropske kulturne dediščine v oddaji Dobro jutro:

 

Slovenija v 2. in 36. minuti predvajanja dokumentarnega filma Evropa: skupna dediščina, ki je nastal v produkciji Sveta Evrope, kjer se poklonijo dinamični mreži nacionalnih koordinatorjev in projektnim vodjem dediščinskih skupnosti. Prav tako se zahvaljujejo tisočim lokalnim koordinatorjem in prostovoljcem po vsej Evropi, ki svoj čas namenjajo pripravi Dnevov evropske kulturne dediščine! ❤
Celoten video si oglejte na Youtube youtu.be/xqh5uWXsE6k

 

Arhiv

DEKD in TKD 2021

Več o DEKD in TKD 2021 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2020

Več o DEKD in TKD 2020 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2019

Več o DEKD in TKD 2019 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2018

Več o DEKD in TKD 2018 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2017

Več o DEKD in TKD 2017 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2016

Več o DEKD in TKD 2016 si lahko preberete v arhivu.

DEKD v Evropi

Slovenija je bila davnega leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve DEKD.

Dnevi evropske kulturne dediščine so, kot pove že ime, skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije.

Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Leto 2015 je bilo v evropskem merilu izjemno uspešno, saj se je večina sodelujočih držav poenotila v skupni temi - industrijski dediščini.

Pod okriljem Sveta Evrope so poleg nacionalnih dostopne tudi skupne spletne strani (http://pjp-eu.coe.int/en/web/ehd-jep/home), na katerih so informacije o organizaciji, ciljih, poslanstvu DEKD kot tudi o sodelujočih državah.

Pred leti je nastal interaktivni spletni portal (www.europeanheritagedays.com), na katerem se je med prvimi dvanajstimi državami predstavlja tudi Slovenija. Privlačni spletni napovednik dogodkov, kjer bodo na enem mestu združeni in predstavljeni vsi evropski dogodki, je mnogo več kot le to. Kaže bogastvo in raznolikost evropske dediščine, saj ponuja enako prepoznavnost na evropskem zemljevidu vsem, še tako oddaljenim prizoriščem septembrskih prireditev. 

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE