Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

DEKD in TKD 2023 (23. september-7. oktober 2023)

 

Obvestilo: delovni naslov teme DEKD in TKD 2024 je Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav, kar je tudi skupna evropska tema (Heritage of Cultural Routs, Networks and Connections).

 

Za vas smo skupaj s tisoči zavzetih posameznikov in blizu petsto organizacijami pripravili pester program skorajda 400 dogodkov in pravi praznik kulturne dediščine. Za rezervacijo obiska in dodatne informacije se obrnite na organizatorja prireditve.

Program dogodkov in dejavnosti

Celodnevni dogodek odprtja DEKD in TKD 2023 bo 23. septembra v Beltincih.

Program odprtja

Lepo vabljeni! 

Sporočilo za javnost

S temo Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine se pridružujemo širši vseevropski temi Nesnovna kulturna dediščina (Living heritage). Osredotočali se bomo na tiste kategorije dediščine, ki po Konvenciji o varovanju nesnovne kulturne dediščine vključujejo tradicionalne obrti in gospodarske veščine ter znanja in prakse o naravi in svetu. Lahko rečemo, da je letošnja tema logično nadaljevanje lanskoletne (Vz)trajnostne dediščine.

Izpostaviti želimo dejstvo, da redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici, izginjajo. Dediščina je ključna za raznolikost našega življenja, naše identitete. Tradicionalne veščine in znanja so zagotovo ključnega pomena za to, kar nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu. Se kdaj vprašamo, koliko časa bomo še lahko opazovali mojstra izdelovati lično glineno pütro ali koliko let bodo mojstri na voljo za obnovo in prenovo stare lesene hiše s slamnato kritino ali meščanske vile z jedkanimi steklenimi vrati in stenami, prekritimi s čipkasto štukaturo?

Izvedli smo regionalna srečanja, kjer smo predstavili temo in različne primere praks. Več ...

Celostna grafična podoba: pasica - ležeča 1, pasica - ležeč a2, pasica - ležeča 3, pasica - ležeča 4,  pasica - pokončna.

Vabilo k sodelovanju pri Tednu kulturne dediščine 2023

 

Arhiv

DEKD in TKD 2022

Več o DEKD in TKD 2022 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2021

Več o DEKD in TKD 2021 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2020

Več o DEKD in TKD 2020 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2019

Več o DEKD in TKD 2019 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2018

Več o DEKD in TKD 2018 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2017

Več o DEKD in TKD 2017 si lahko preberete v arhivu.

DEKD in TKD 2016

Več o DEKD in TKD 2016 si lahko preberete v arhivu.

DEKD v Evropi

Slovenija je bila davnega leta 1991 skupaj še z nekaterimi drugimi evropskimi državami med državami ustanoviteljicami – pobudnicami prireditve DEKD.

Dnevi evropske kulturne dediščine so, kot pove že ime, skupna akcija številnih evropskih držav pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije.

Vsako leto znova prireditelji izberejo raznovrstne teme, s katerimi skušajo domači javnosti, Evropejcem in svetu predstaviti kulturno dediščino Evrope. Leto 2015 je bilo v evropskem merilu izjemno uspešno, saj se je večina sodelujočih držav poenotila v skupni temi - industrijski dediščini.

Pod okriljem Sveta Evrope so poleg nacionalnih dostopne tudi skupne spletne strani (http://pjp-eu.coe.int/en/web/ehd-jep/home), na katerih so informacije o organizaciji, ciljih, poslanstvu DEKD kot tudi o sodelujočih državah.

Pred leti je nastal interaktivni spletni portal (www.europeanheritagedays.com), na katerem se je med prvimi dvanajstimi državami predstavlja tudi Slovenija. Privlačni spletni napovednik dogodkov, kjer bodo na enem mestu združeni in predstavljeni vsi evropski dogodki, je mnogo več kot le to. Kaže bogastvo in raznolikost evropske dediščine, saj ponuja enako prepoznavnost na evropskem zemljevidu vsem, še tako oddaljenim prizoriščem septembrskih prireditev. 

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE