Prireditve

Sprehod skozi obrobje ljubljanske kulturne dediščine: nepremična in nesnovna etnološka kulturna dediščina v mestu - Rajko Muršič

Občina: Mestna občina Ljubljana
Regija: Osrednjeslovenska regija

Lokacija dogodka:
Knjižnica Otona Župančiča, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana

Kontakt za prijave / informacije:
013085500

Spletna stran:
http://www.mklj.si

Organizator:
Mestna knjižnica Ljubljana

Čas dogodka
23. 10. 2024, 18:00

Opis dogodka

Predavatelj nas bo popeljal po svoji vsakdanji poti v službo od Guncelj do Viča, kjer se srečuje s spomeniki, pomniki in različnimi primeri ter oblikami kulturne dediščine. Posebej bo opozoril na posebnosti etnološkega razumevanja in pojmovanja kulturne dediščine, od nepremične do premične in nesnovne. Spregovoril bo tudi o prostorih dediščine, ki jih izpolnjuje spreminjajoče se življenje.

Podrobnejši opis dogodka

Predavatelj nas bo popeljal po svoji vsakdanji poti v službo od Guncelj do Viča, kjer se srečuje s spomeniki, pomniki in različnimi primeri ter oblikami kulturne dediščine. Posebej bo opozoril na posebnosti etnološkega razumevanja in pojmovanja kulturne dediščine, od nepremične do premične in nesnovne. Spregovoril bo tudi o prostorih dediščine, ki jih izpolnjuje spreminjajoče se življenje: v nekaterih primerih bi si morali prizadevati za ohranjanje njihove namembnosti (npr. ohraniti zadnjo trgovino s pultom v Stari Ljubljani), v drugih primerih bi morali ohraniti dejavnosti in imena lokalov (predvsem v gostinski dejavnost), potrebno bi bilo tudi ohranjati dejavnosti v javnih prostorih, na primer v skupno zgrajenih zadružnih domovih ali v zasebnih prostorih, kot je bil KUD France Prešeren. Za mestno življenje je pomembno tudi ohranjanje specifičnih ambientov srečevanja ljudi, na primer parkovnih površin.

Od Guncelj do Viča
© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE