Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

DEKD in TKD 2020 (26. 9.–10. 10. 2020): Spoznaj? Varuj! Ohrani.

Za vas smo skupaj s tisoči zavzetih posameznikov in blizu petsto organizacijami nekaj mesecev pripravljali pester program dogodkov in pravi praznik kulturne dediščine. Prav je, da jih podpremo z obiskom ali ogledom predvajanj dogodkov. Toplo vabljeni!

PROGRAM DOGODKOV

Otvoritvena slovesnost bo potekala v petek, 25. septembra ob 11.00 uri v dvorani Kulturnega centra Semič brez prisotnosti gledalcev. Že sedaj vas lepo vabimo k ogledu neposrednega predvajanja preko preko youtube kanala.  

PROGRAM ODPRTJA

Za rezervacijo obiska in dodatne informacije se obrnite na organizatorja prireditve.

Vabimo vas k ogledu oddaje o DEKD in TKD 2020, ki je dosegljiva v arhivu RTV Slovenija: https://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-kulturno-umetniski/174727890

TEMA SPOZNAJ? VARUJ! OHRANI.

Izobraževanje o dediščini želimo izpostaviti kot vseživljenjsko kategorijo. Osredotočili se bomo na vse ciljne skupine, od najmlajših vrtčevskih otrok do radovednežev v tretjem življenjskem obdobju. Obravnavali bomo celotno, izjemno široko področje kulturne in z njo povezane naravne dediščine, od nepremične kulturne dediščine, za katero strokovno skrbi naš Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, premične, ki spada pod okrilje muzejev, galerij, arhivov in knjižnic, do nesnovne kulturne dediščine, za katere pravno varstvo skrbita Slovenski etnografski muzej in Ministrstvo za kulturo, preko nosilcev pa zanjo skrbijo predvsem ljudje sami.

Najbolj od vsega si želimo vsem vam prenesti didaktični pristop, kako izobraževati o kulturni dediščini. Želimo vam predstaviti idejo o enajstih poljudnih področjih kulturne in z njo povezane naravne dediščine (arheološka, stavbna, etnološka, vrtnoarhitekturna in krajinska, memorialna, tehniška, urbanistična, likovna in vizualna, arhivska in knjižnična, nesnovna in naravna dediščina), pojasniti neznane pojme v vsem razumljivem jeziku, s primerami, ki jih lahko razumejo tudi otroci. Posebej pomembno pa se nam zdi, da dediščino predstavljamo z zgodbami. Prepričani smo namreč, da mora obravnavana snov nagovarjati človeška srca, in verjamemo, da se to lahko zgodi le z zanimivimi zgodbami.

Naša velika želja je, da skupaj iščemo znanje o kulturni dediščini in vrednote v njej, še bolj pa, da naprej prenašamo strast in neustavljivo željo dediščino vključiti v vrtčevski in šolski vsakdanjik ter v vseživljenjsko izobraževanje. Le tako bomo zavarovali dediščino in jo ohranili za zanamce.

Več o temi in pristopih kako dediščino predstavljati različnim ciljnim skupinam ste lahko spoznali na regionalnih srečanjih v LjubljaniMariboru in Piranu.

Vabimo vas k uporabi celostne grafične podobe (spodaj).

Vabimo vas k ogledu dveh oddaj o lanskih DEKD in TKD, ki sta dosegljivi v arhivu RTV Slovenija:
Dnevi evropske kulturne dediščine: Dediščina#umetnost#razvedrilo https://4d.rtvslo.si/arhiv/tv-informativni/174648410
S-prehodi: https://4d.rtvslo.si/arhiv/s-prehodi/174649718

Slovenija v 2. in 36. minuti predvajanja dokumentarnega filma Evropa: skupna dediščina, ki je nastal v produkciji Sveta Evrope, kjer se poklonijo dinamični mreži nacionalnih koordinatorjev in projektnim vodjem dediščinskih skupnosti.
Prav tako se zahvaljujejo tisočim lokalnim koordinatorjem in prostovoljcem po vsej Evropi, ki svoj čas namenjajo pripravi Dnevov evropske kulturne dediščine! ❤
Celoten video si oglejte na Youtube youtu.be/xqh5uWXsE6k

© 2024 ZVKDS, VSE PRAVICE PRIDRŽANE